Porrkungen kan komma undan rekordskulden

Publicerad 2015-04-05

Sveriges mest skuldsatta person Berth Milton, 59, blev vid årsskiftet av med omkring hälften av sin skatteskuld på en knapp miljard kronor.

Den före detta porrkungen är numera bara skyldig staten 473 miljoner kronor.

En summa som kan komma att preskriberas nästa år.

Berth Miltons rekord­stora skatteskuld härrör från ett beslut år 2001 om inkomst­taxering och skattetillägg för åren 1996–2000.

Milton överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsdomstolen men vann endast bifall avseende inkomståret 2000, de övriga fyra åren var han skattepliktig enligt domen.

Berth Milton, som tidigare var ägare till porrimperiet Private, hävdade att han bodde i Spanien och därmed inte var skyldig att betala skatt i Sverige.

946 miljoner kronor

Milton överklagade beslutet 2001 till kammarrätten som endast fastställde länsrättens dom. Slutligen klagade han till Högsta förvaltningsdomstolen men fick inget prövningstillstånd.

Sedan dess har han varit eftersökt av myndigheterna för att betala tillbaka sin rekordskuld. Under tiden har räntan tickat på och förra året uppgick skulden till 946 miljoner kronor.

Berth Milton har hållit sig undan Kronofogden, bland annat utanför Barcelona i Spanien, på ön Mauritius och i skatteparadiset Andorra. Något som Aftonbladet tidigare kunnat berätta i flera reportage.

Men nu börjar den före detta porrkungen och mångmiljonären se ljuset i slutet av tunneln. Vid årsskiftet preskriberades nämligen hälften av hans rekordskuld.

Resten till nyår

Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogdemyndigheten, bekräftar preskriptionen för Nyhetsbyrån Siren.

Om staten inte lyckas driva in de återstående 473 miljonerna innan 2016 är slut kommer även den summan att preskriberas vid nyår.

En skuld till staten preskriberas normalt efter fem år. I Miltons fall har det emellertid handlat om betydligt längre tid.

– Skatteverket har rätt att begära förlängning i ytterligare totalt tio år om en person håller sig undan, men sedan är det stopp, säger Johan Krantz till Nyhetsbyrån Siren.

Följ ämnen i artikeln