Andra minnesvärda svamphistorier

Uppdaterad 2015-05-20 | Publicerad 2015-05-19

Det är inte bara harar som lurar i svampskogen.

Även Bert Karlsson, knarksvampar och näst intill beboliga Karl Johan har gäckat mykologer och Aftonbladets läsare.

Bert Karlsson stängdes in i svampskogen. Efter att ha stannat till vid ett svampställe på sensommaren 2007 stängdes han och hans bil in i fyra timmar av markägaren som inte uppskattade Berts besök utan ställde en bil och en traktor med släp framför Berts bil.

– Sen ville han ha 5 000 kronor för att flytta dem, sa Bert Karlsson.

Musikpampen anmäldes för hemfridsbrott och markägaren för egenmäktigt förfarande.

Sjuårige Hannes som nästan kunde bo i sin svamp. Den 1,5 kilo tunga Karl Johan-svampen kanske inte riktigt kunde hysa pojken, men räckte till några rejäla svampsmörgåsar på hösten 2010.

– Jag trodde den var världens största, sa Hannes.

Klas Jaederfeldt var inkopplad även på denna historia. Han trodde knappt sina ögon när han fick se bilder på svampen.

– Vad kul! En gång för 20 år sen såg jag en så här stor Karl Johan. Då hade en råtta byggt bo i stammen. Det här är ett minne för livet!

Aftonbladet-reportern på kantarell-kryss med Segway. Fredrik Rundkvist blev 2011 skogens svamppamp när han testade på att plocka svamp från en terränggående Segway.

Rundkvist gav fordonet tre plus för dess svampplockaregenskaper:

”På slät mark går det bra, men i terrängen kan det vara svårt att hinna med att spana ordentligt. I viss terräng kan det även vara en nackdel att stå så högt, eftersom svamparna döljs under grenar och växtlighet”.

Åt knarksvamp – spelade sedan didgeridoo så att alla vaknade. En 23-årig man från Stockholm åt hösten 2013 250 stycken toppslätskivlingar som han hittat när han var ute på en promenad. Svamparna gav den unge mannen, som gick på folkhögskola, ett konstärligt rus.

– Sedan började han spela didgeridoo och väckte alla. Han höll på med det där instrumentet i omkring fem timmar, sa en annan student som bodde på skolan.

Mannen kastade också in svampar till de andra på skolan.

– Han var uppspelt, hoppade, skrattade och skrek ”mushrooms for everybody”.

23-åringen skrev också ner omdömen om de andra studenterna, vilka han gillade och vilka han ogillade.

– Sedan skrev han även att han hade träffat en indianhövding.

Till slut ringde någon polisen som kom och hämtade svampätaren som glad och ivrig följde med. Dagen efter händelsen mindes han ingenting av vad som hänt, då han vaknade upp på en rättpsykiatrisk avdelning. Han dömdes för narkotikabrott till villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar. Under rättegången ska han ha sagt att han inte fattade att svampar som plockas i naturen kan vara narkotika.