Kom hem från semestern – hittade kattungar i soptunna

Publicerad 2015-07-02

Polisen: "Den tredje hade somnat för gott"

En familj i Uppsala gjorde en makaber upptäckt när de kom hem efter en långhelg i Jämtland. I soptunnan låg en plastpåse med tre katter. En av dem hade inte överlevt i värmen.

Familjen skulle kasta soporna efter minisemestern i Jämtland. När de gick till soptunnan vid huset utanför Uppsala såg de något som rörde sig i en plastpåse.

Det visade sig att det var kattungar som någon lagt där medan familjen var borta.

"Två av dem tittar med sina stora blå ögon. Den tredje har somnat för gott i den varma soptunnan", skriver polisen i Uppsala i ett Facebookinlägg på torsdagsmorgonen.

Anmälan om djurplågeri

Yvonne Boivie har jobbat som djurhandläggare hos polisen i Uppsala län i snart tre år, men har aldrig varit med om något liknande.

– Jag har inte varit med om det på det här sättet i Uppsala. Det är dock inte alltid att det anmäls till polisen. Ofta tar folk hand om katterna själva eller tar till katthem, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att det i det här fallet är uppenbart att den eller de som lagt katterna i soptunnan visste om att de levde och att de skulle lida. Därför har också en anmälan om djurplågeri upprättats.

Om man gör en liknande upptäckt är det viktigt att anmäla det till polisen.

– Man ska ringa oss så att vi kan upprätta en anmälan, dels för att få koll på hur vanligt det är och för att folk ska lagföras.

Den som döms för djurplågeri kan straffas med böter eller fängelse.

"Önskar att de ställt en kartong på kyrktrappan"

Boivie berättar att katterna klarat sig eftersom de bara var några veckor gamla och deras klor så vassa att påsen snabbt gick sönder så de fick luft. Trots det var det alltså en av dem som inte klarade sig.

De kan ha legat i soptunnan från torsdagen förra veckan till i måndags kväll.

– Man önskar ju att de ställt katterna i en kartong på kyrktrappan i stället, säger hon.

De två överlevande kattungarna har nu tagits om hand.

"Kattungarna har fått flytta in på ett katthem där det fanns en kattmamma som tagit sig an dem. Hittills verkar allt gå bra och förhoppningsvis får de ett eget hem när de blir tillräckligt stora", står det i polisens facebookinlägg.

Följ ämnen i artikeln