Rekordmånga vill turista i Stockholm

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-17

Jonatas Antunes, Leandro Rapaso, David Jr och Jos Alex, från Rio de Janeiro, gör som allt fler: besöker Stockholm på sin semester.

Turistsäsongen har slagit rekord i sommar.

Trots dåligt väder har många tillbringat semestern i Stockholm.

Stockholm har varit ett populärt tillhåll för turister i sommar. Antalet hotellövernattningar har ökat med sju procent under sommaren jämfört med i fjol.

– Hotellen har gått väldigt bra, och i juli gick de extremt bra, säger Björn Arnek på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.

Och förklaringarna till rekordsommaren är flera.

– Dels har vi en väldigt stark konjunktur och både svenska och internationella turister söker sig till Stockholm. Dessutom gynnas storstaden då vädret har varit dåligt , man åker hellre hit än ligger på stranden, säger Björn Arnek.

Minisemester

Även antalet färjeresenärer har ökat under perioden maj-juli i år jämfört med samma period förra året. Drygt 80 000 fler passagerare valde i somras att besöka Stockholm.

– Orsaken till detta är spännande och starka erbjudanden ombord på fartygen, fler upptäcker färjeresande som en minisemester, i kombination med den goda konjunkturen, säger Per Holmlund, informationsansvarig på Stockholms Hamnar.

Rekordår

Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation, SCR, presenterar ännu inga exakta siffror för sommaren 2007, men konstaterar att det har gått mer än bra för Stockholmsregionen.

– 2006 var ett rekordår, och vi ligger ännu högre i år. Stockholm-Mälardalsregionen är attraktiv eftersom den ligger nära storstaden, och även lockar stockholmare som har nära ”hem”, säger Martin Juhos, Kommunikationsansvarig.

Antalet gästnätter har även ökat för många av Svenska Turistföreningens vandrarhem i Stockholms län. Ett av undantagen är af Chapman, som hållit stängt under en tid.