Lieberman vill inte träffa Wallström: "Det finns säkert någon annan jag kan träffa"

Publicerad 2014-12-18

Sveriges erkännande av Palestina skapade stor irritation i Israel.

Inför Margot Wallströms besök i landet har utrikesminister Avigdor Lieberman sagt att han inte har tid att träffa henne.

– Om inte Lieberman är där kanske det finns någon annan på någon annan nivå eller några andra ministrar jag kan träffa, säger Wallström.

Den 30 oktober tog den svenska regeringen beslutet att som första EU-land erkänna staten Palestina. Beskedet skapade stor uppmärksamhet världen över och stor irritation i Israel, som omgående kallade hem sin ambassadör för konsultationer.

Efter beslutet har flera parlament i andra europeiska länder röstat för att Palestina som stat och i veckan antog EU-parlamentet en resolution där man "i princip stöder erkännandet av palestinsk självständighet".

Ska besöka Israel

I mitten av januari ska Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) besöka Israel. I går kom beskedet i israeliska medier att hennes israeliska motsvarighet, utrikesminister Avigdor Lieberman, inte tar sig tid att träffa Wallström. Han var en av dem som var absolut hårdast i kritiken mot Sverige efter erkännandet i höstas.

Men Margot Wallström tar beskedet med ro, säger hon när Aftonbladet träffar henne efter frågestunden i riksdagen.

– Jag åker dit framför allt med anledning av att universitetet i Tel Aviv kommer att högtidlighålla minnet ar Raoul Wallenberg. Sedan har jag frågat om jag kan träffa lite annat folk. Men jag är inte stor på mig på något sätt, om inte Lieberman är där kanske det finns någon annan på någon annan nivå eller några andra ministrar jag kan träffa, säger hon.

Hänvisar till israeliskt val

Wallström poängterar också att Lieberman har hänvisat till att det är snart är val i Israel.

– Det är det som är anledningen. Det har andra ministrar som velat åka dit och träffa honom också fått som svar. Jag anser att relationen är god mellan Sverige och Israel, deras ambassadör kom ju tillbaka relativt snabbt. Vi upprätthåller normala kontakter.

Utrikesministern ser också med glädje på den diskussion som det svenska erkännandet av Palestina sparkade i gång i delar av världen.

– Vi har sagt redan från början att vi inte har någonting emot att gå före, att ta ledningen i den här frågan och att förhoppningsvis inspirera andra. Och det verkar vi ha gjort. Det här har verkligen skapat en diskussion och faktiskt också lett till beslut i olika parlament. Jag tror det är en livlig debatt och det kan ju följa andra erkännanden också, säger Wallström.