Lars Danielsson har nu fått nytt jobb.
Foto: urban andersson
Lars Danielsson har nu fått nytt jobb.

Danielsson har fått nytt jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Lars Danielsson har blivit utsedd till generalkonsul i Hongkong och Macau

Regeringen har utsett före detta statssekreteraren Lars Danielsson till generalkonsul i Hongkong och Macau, enligt ett pressmeddelande från utrikesdepartementet.

Lars Danielsson har nu fått nytt jobb.
Foto: urban andersson
Lars Danielsson har nu fått nytt jobb.

Han tillträder i oktober 2008.

– Det råder ingen tvekan om att Lars Danielsson är en alldeles utmärkt diplomat, säger tjänstgörande utrikesminister Göran Hägglund vid en pressträff i Rosenbad.

Hägglund uppger att Danielsson har sökt ett antal jobb.

– I det här fallet visade det sig att han var bäst lämpad och bäst kvalificerad, säger Hägglund.

S ger kritik

– Det har varit ett farligt läge när den nuvarande utrikesministern agerat på ett sätt som har riskerat att göra utrikesförvaltningen väldigt partipolitiserad. Socialdemokratiska regeringar har ju genomgående valt att använda till exempel Carl Bildts medarbetare för tunga uppdrag. Vi har inte ägnat oss åt partipolitiska vendettor eller Golgatavandringar på grund av folks politiska uppfattningar. Av det skälet är det viktigt att det nu kommit ett beslut om Lars Danielsson, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Hon säger sig inte kunna bedöma om motsättningarna har legat på det partipolitiska eller personliga planet.

– Det är svårt att uppfatta det som annat än att landets utrikesminister ägnat sig åt en personlig vendetta, men jag vet inget om det. Men hettan och uthålligheten i det Lars Danielsson utsatts får en att uppfatta saken på det viset.

Facket jobbat för Danielsson

Tjänstemannafacket ST har arbetat för att Lars Danielsson skulle få ett nytt uppdrag.

– Vi har varit engagerade i att han skulle få ett chefsuppdrag. Jag tycker att det har tagit alldeles för lång tid, det har varit någon form av vuxenmobbing, säger Åke Isaksson, ordförande för ST vid utrikesdepartementet, till TT.

Lars Danielsson har sökt sjutton olika uppdrag inklusive posten i Hongkong.

Beslutet att han skulle bli generalkonsul i Hongkong togs formellt under torsdagen, men har i praktiken varit klart sedan före midsommar, säger Åke Isaksson.

Lars Danielsson har en tjänst som ambassadör, men att han nu fått ett treårigt förordnande som generalkonsul är ingen degradering, enligt Isaksson.

– Det är ett chefsuppdrag som han fått.

ST arbetar även med ett annat ärende. Förra statsrådet och ambassadören i Mocambique Maj-Inger Klingvall har sökt ett nytt uppdrag under drygt ett års tid.

– Vi har inte fått en lösning där ännu, säger Åke Isaksson.

Var en av Göran Perssons närmaste män

Danielsson var som utrikespolitisk rådgivare en av den förre statsministern Göran Perssons närmaste män. Han kritiserades hårt för sin roll i den förra regeringens hantering av tsunamikatastrofen i december 2004. Efter JO-kritik om att Danielsson lämnat motstridiga uppgifter till Katastrofkommissionen avgick han som statssekreterare.

Sedan slutet av 2006 har han varit placerad som ambassadör hos expeditionschefen på UD, i praktiken utan kvalificerade arbetsuppgifter.

Publicerad: