Nu tar de hjälp – av kändisar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-16

BOSTON. Dramat i primärvalen går vidare.

Nu jagar kandidaterna stöd av de tunga politiska namnen för att få en fördel i det rekordjämna valet.

Men experterna är oense om stödet har någon betydelse för väljarna.

– Det är helt klart överskattat, säger professorn Mark J. Rozell.

Efter de inledande primärvalen är det fortfarande ingen kandidat som kopplat ett ordentligt grepp om en nomineringarna.

Nu tror vissa experter att det kommer fortsätta att vara jämnt och ovisst, även efter ”Super Tuesday” den 5 februari. Då går 24 stater till primärval och i normala fall går det då att utskilja två segrare.

Men årets primärval är inte normalt.

Därför är nu kandidaternas jakt på stöd, så kallade ”endorsements”, från andra betydelsefulla politiker i full gång.

När demokraten Bill Richardson nyligen hoppade av kandidatracet, dröjde det inte länge innan Hillary Clinton, John Edwards och Barack Obama hörde av sig för att försöka få guvernören från New Mexico att stödja just deras kampanj.

– Det är ett stort tryck på endorsements. Det har gått ganska långt, säger Richardson, som dock ännu inte valt någon kandidat.

Latinamerikanen Richardson anses vara förstapriset bland de demokratiska politikerna. Han är mycket populär i sin stat och kan bli en viktig del i arbetet med att samla in kampanjbidrag.

Under de senaste veckorna är det framför allt Barack Obama som varit framgångsrik med att säkra stöd från kollegor.

Senator Claire McCaskill från Missouri meddelade sitt stöd för Obama i söndags. Och tidigare gjorde John Kerry – förloraren i det förra presidentval – samma sak.

Men vad betyder då de här utspelen för utgången av primärvalen?

Viktig goodwill

Enligt vissa experter ger det kandidaterna betydelsefull goodwill och positiva rubriker i tidningarna. Det kan också leda till en skjuts i kassan för kampanjbidrag, vilket i sin tur kan ge fler röster.

Andra experter menar att det inte har någon betydelse alls för väljarna.

– Väldigt få väljare går in i röstbåset för att välja en kandidat som fått stöd från en annan framstående politiker eller kändis, säger Mark J. Rozell, professor i politisk vetenskap vid George Mason Universitet.

Att skådespelaren Chuck Norris uttryckt sitt stöd för Arkansas guvernör Mike Huckabee, lär alltså knappast bli avgörande under vinterns primärval.

Aftonbladets
bloggar