Släkten Bernadotte i strid om familjegård

Publicerad 2013-04-24

En infekterad strid inom släkten Bernadotte har nu nått Högsta domstolen.

Orsaken: släktgården utanför Gnesta som kungens syssling och hennes svägerska har en inlett en intensiv dragkamp om.

Cecilia Bernadotte ärvde Karl-Johansgården i Stjärnhov av sin mamma Karin för 16 år sedan.

Tanken var att gården skulle vårdas och gå i arv inom familjen.

Men redan nu har kedjan brutits. Cecilia har lämnat gården som nu ägs av hennes svägerska Gunilla Bernadotte.

– Cecilia kan absolut inte vara kvar på gården, hon har flytt därifrån. Det är en riktig fajt, säger Cecilias juridiska ombud Helena Kalliomäki.

Gav bort gården

Allt började för snart ett år sedan. Cecilia skrev under ett gåvobrev som innebar att Gunilla, då nygift sedan ett par månader med Cecilias bror Jan Bernadotte, tog över som rättmätig ägare till Karl-Johansgården.

Hur det gick till är det som tvisten nu handlar om.

Cecilia menar att hon inte förstått att hon skrivit under ett gåvobrev och att hon endast har suddiga bilder av händelsen. Hon hade haft stora bekymmer med underhållet av gården och oroade sig för en skatteskuld på 15 000 kronor, framgår i hennes överklagan till HD.

"Att Cia inte kände till vad hon skrev på eller vad det i praktiken innebar är självklart slarvigt och dumt, men hon litade trots allt på sin bror Jan", skriver en närstående till Cecilia i ett mejl till Aftonbladet.

”Ren lögn”

Gunilla menar å sin sida att hon ville hjälpa sin svägerska som var bekymrad över det ekonomiska trasslet med gården.

– Jag hade de bästa avsikter, att ta hand om fastigheten så att vi alla tre kunde leva här i fortsatt trygghet och lugn och ro, berättar hon för Södermanlands nyheter.

När Aftonbladet når Gunilla Bernadotte hemma på gården i Stjärnhov, slår hon ifrån sig anklagelserna. 

– Allt som jag har beskyllts för är lögn. Vi hade en överenskommelse för ett år sen och min svägerska meddelade att hon hade ändrat sig. Det här är en komplicerad diskussion som jag inte kan föra med dig, säger hon.

Gunilla har också skrivit i ett brev till hovrätten att Sofia Bernadotte, Cecilias brorsdotter som stod på tur att ärva gården, inte kommer att få ta del av den. Det går stick i stäv med Karin Bernadottes önskan om att gården ska behållas inom släkten. I sitt testamente, som båda syskonen Cecilia och Jan Bernadotte skrivit under, står det uttryckligen att gården varken får överlåtas, pantsättas eller belånas.

”Allvarligt fel”

Cecilia Bernadotte gav alltså bort gården men vill nu ha tillbaka den och har tagit ärendet till domstol. Hovrätten har tidigare valt att inte ta upp fallet men Cecilia har överklagat till Högsta domstolen.

Hon är orolig över att släktgården ska bli en kursgård för Jehovas Vittnen nu när Gunilla tagit över, berättar en närstående.

Hennes juridiska ombud Helena Kalliomäki anser att Lantmäteriet har begått ett allvarligt fel när Gunilla Bernadotte beviljades lagfart - eftersom det strider mot Karin Bernadottes testamente.

– Karin Bernadottes sista vilja var att gården skulle behållas. Jag anser att HD åtminstone borde pröva fallet för nu har jag mycket mer underlag och har pratat med Lantmäteriets chefjurist som också anser att handläggningen har varit felaktig, säger Kalliomäki.