Teater med budskap blev årets UF

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-05-14

Årets vinnare Anna-Clara Eriksson och Frida Johansson är tillsammans Teatermakarna Dalarna UF.

En musikaluppsättning med ett samhällsengagemang.

Teatermakarna Dalarna blev årets svenska Unga Företagare.

– Det känns jättebra. Nervöst, men jättebra, säger Anna-Clara Eriksson.

Anna-Clara Eriksson och Frida Johansson, Teatermakarna Dalarna UF, har utsetts till årets svenska UF. Motiveringen lyder:

"Med äkta engagemang och en vilja som försatt berg, har det här laget lyckats åstadkomma verklig förändring. Ledarskapet, den enastående arbetsinsatsen och en genomgående hög nivå i alla kategorier tog dem till final. Det slutliga avgörandet var kombinationen av samhällsengagemang och affärsmannaskap – Ung Företagsamhet, på riktigt".

– Det känns jättebra, berättar Anna-Clara. Nervöst men jättebra.

Har spelat teater länge

Anna-Clara Eriksson pluggar på teaterestetiska programmet på Haraldsbogymnasiet i Falun. Att starta ett UF med teaterinriktning var en självklarhet, särskilt som även andra halvan av Teatermakarna, Frida Johansson, har scenvana.

– Vi såg att det var samma delar i ett företag som i en uppsättning, förklarar Anna-Clara. Att leda en ensemble, att ragga sponsorer och så vidare.

Som föreställning valde Teatermakarna den klassiska musikalen Annie. Den bakomliggande tanken är att varje uppsättning ska belysa ett samhällsproblem, i detta fall barnfattigdom.

Nästa föreställning

Nu väntar EM-finalen i London. Kanske vore en uppsättning på de anrika kvarteren i West End något men riktigt så högt vågar inte Anna-Clara sikta ännu. Klart är dock att Teatermakarna kommer att fortsätta sitt arbete. En ny föreställning är redan på gång.

– Ja, vi kommer att fortsätta. Det är inte klart vilken uppsättning vi kommer att göra härnäst, men vi vill ta upp frågor som integration och att "våga i livet", berättar Anna-Clara.

Kasper Nowakowski

Följ ämnen i artikeln