”Vill de inta Gotland så gör de det”

Uppdaterad 2017-02-12 | Publicerad 2016-12-13

SLITE/VISBY. Ryska Nord Stream vill hyra i hamnen i gotländska Slite.
För 50 miljoner kronor.

”Judaspengar” dundrar en insändare i lokala Gotlands Allehanda.

–  Han är lite oförutsägbar den där Putin, säger Joakim Hansson, 32.

Frågan är brännande het. Men i Slite är det bitande kallt dagen innan regeringens besked om gasledningsbolaget Nord Stream ska få hyra in sig i hamnen.

Kustbevakningens mäktiga fartyg Triton, 80 meter långt, ligger tryggt förtöjd vid Apotekspiren – i folkmun kallad Putinpiren.

Rustade upp piren

Det är denna pir, drygt hundra meter lång, allt handlar om.

Just nu är piren lagringsplats för timmer. Om Nord Stream får tillstånd att hyra den måste kustbevakningen flytta sitt fartyg till Visby. Då ska här lastas och lossas gasledningsrör.

Det var Nord Stream som för några år sedan rustade upp piren för miljoner kronor och hyrde in sig för att bygga den första gasledningen i Östersjön.

Kustbevakningens stationschef Daniel Romehed, 40, har en utmärkt utsikt över Putinpiren, Triton och hamnen från sitt kontor.

– Folk är nog lite trötta på diskussionen. Det har ju ­­inte hänt något än, säger han.

Han menar att samhället är delat.

”Fungerade bra sist”

Det enda som bryter tystnaden i hamnen är ­Cementas anläggning. Där skramlar det och låter. ­Företaget dominerar i Slite. Därför är 50–60 ­miljoner, som uthyrningen av hamnen genererar, ett välkommet tillskott. Plus alla jobb det ger till orten.

Det är svårt att hitta ­någon som bestämt är emot projektet i Slite – men det finns de som är osäkra.

Pernilla Lövgren, 38, som driver Slite sten­huggeri är en av dem. Sten­huggeriet ligger precis vid hamnen och hon ser piren från sitt fönster.

–  Förra gången de var här så fungerade det väldigt bra. Det var positivt för samhället – de rustade upp kajen och sen gav det en del arbetstillfällen. Men det är en helt annan osäkerhet i världen – så jag vet inte vad jag ska säga, säger hon.

Är det ett stort samtalsämne?

–  Nej. I slutänden är det inte vi som bestämmer det.

Hur kommer det att gå?

–  Bestäms det på ­Gotland blir det nog ett ja, säger hon.

På torget i Slite kommer Ossian Kihlberg, 20 och André Friberg, 19. De är på väg till pizzerian.

– De har väl redan en ledning så de kan väl ha en ­till. Säkerhetsläget är lite ­löjligt. Det blir inte mer ­avspänt om man säger nej, säger André.

Hans kompis håller med.

–  Heltidsjobb för ön är alltid bra, säger Ossian.

”Lite oförutsägbar”

På torget leker Joakim Hansson, 32, med treåriga dottern Simone i solen. Han är glad om det kan bli tal om nya arbetstillfällen. Han känner själv folk som fick jobb förra gången Nord Stream kom till Slite. För säkerhetspolitiken ger han inte mycket.

–  Vill de inta Gotland så gör de det ändå. Han är ­lite oförutsägbar den där ­Putin, säger Joakim ­Hansson.

– Så länge inte regeringen erbjuder något annat som kan generera lika mycket pengar till Slite så är jag positiv.

”Vi behöver detta”

Ett stenkast från torget ligger Slites Ica-butik. Där träffar vi Jan Schalen, 77, och hans hustru Berit, 75. Jan har jobbat på Cementa och var fram till förra året guide i Slite. Han ger inte mycket för den ryska skräckpropagandan.

–  Jag förstår inte vad de håller på med. Kommunen får 50 miljoner. Vi får ­arbetstillfällen, vi får affärer, kaféer och matställen som blomstrar. Vi behöver detta – för samhället.

”Fredligt samarbete”

Ett par hundra meter bort, på andra sidan ­Cementa har Slite utveckling sina lokaler. De jobbar för företagarna på orten. Vd:n Mait Julin, 61, har också Östersjön och cementfabriken utanför fönstret. Hon drömmer om en blomstrande hamn dit också färjor med turister ska komma.

–  Vem ska man stoppa? Jag må väl vara naiv, men jag tror på fredligt samarbete, säger hon.