Danska partier kräver att minkar grävs upp

TT-Ritzau

Publicerad 2020-11-27

Mer än 10 000 ton mink ligger nu nergrävd i massgravar på Jylland. Arkivbild.

Oron växer för att de flera hundratusen avlivade minkar som grävts ner på Jylland är en tickande miljöbomb. Flera danska partier kräver att minkkadavren grävs upp och destrueras.

Under fredagen har miljöminister Lea Wermelin (S) mött folketingets miljö- och livsmedelsutskott för att diskutera den brännheta frågan. Juridikexpereter har i intervjuer med Jyllands-Posten uttryckt tvivel om huruvida nedgrävningsbeslutet var lagligt.

– Detta är ett fall fullt av fel och olagligheter, säger Thomas Danielsen, oppositionspartiet Venstres representant i miljöutskottet, till danska TV2.

De avlivade minkarna har grävts ner på två olika platser på Jylland, dels i Holstebro och dels i Viborg. Den statliga miljöstyrelsen har tidigare uppgett att massgravarna rymmer lite mer än 10 000 ton döda minkar.

I det ena fallet ligger de nära en sjö och i det andra i närheten av en dricksvattentäkt, vilket lett till farhågor om påverkan på dricksvattenkvalitén. Men detta har miljöstyrelsen avvisat.

Miljöminister Lea Wermelin säger att hon har bett departementet om en genomgång av de juridiska aspekterna.

– Oavsett juridiken har det varit ett oskönt förlopp. Jag vill göra det helt klart att jag helst hade sett en process där vi från statligt håll i långt högre grad hade varit i dialog med berörda kommuner, säger miljöministern.