BUP utreds för brott efter att Emil, 11, tog sitt liv

Publicerad 2023-04-06

Emil som alltid varit glad och positiv var tio år när han försämrades akut i sitt mående.

BUP kunde inte hjälpa 11-årige Emil.

Samma dag som föräldrarna skulle lyfta sitt missnöje med vården tog Emil sitt liv.

Nu utreds BUP Stockholm för vållande till annans död.

– Det finns anledning till att anta brott, säger åklagare Liselotte Nilsson.

År 2019 blev 11-åriga Emil inskriven på på barnneurologen vid Södersjukhuset. Emil hade drabbats av huvudvärks- och yrselattacker som pågått sedan en flera månader tillbaka.

Mamma Miriam beskriver hur Emil, som vanligtvis var så glad, plötsligt drabbades av raseriutbrott och anfall där han föll ihop och blev okontaktbar.

– Han gallskrek av smärta i upp till femton minuter varje gång, säger Miriam om attackerna, i Feminas granskning.

Efter en rad utredningar skickades en akutremiss till Barn- och ungdomspsykiatrin i region Stockholm.

Emil uppvisade ”dissociativa symtom” som skulle utredas akut, enligt remissen.

Men det dröjde flera veckor innan BUP Stockholm besvarade den. Emil kunde inte gå till skolan på grund av sitt sjukdomstillstånd.

Under de följande åtta månaderna mådde 11-åringen allt sämre och uttryckte självmordstankar.

–Han uttryckte flera gånger självmordstankar, både skriftigt och muntligt. Men han fick inte träffa någon, fick ingen vård eller ens samtalskontakt under utredningen. Samtal påbörjades så småningom med oss föräldrar, säger Miriam till Aftonbladet.

Hösten 2020, åtta månader senare, var föräldrarna på ett möte på BUP för att lyfta sitt missnöje över bristande vård, berättar hon.

Samma dag tog Emil sitt liv.

I ett självmordsbrev beskrev 11-åringen att han planerat sitt självmord i nästan ett halvår.

– Han skrev att han hade hoppats få hjälp och att han i april bestämde att han skulle kämpa fram till sommaren. Han skrev att han hade sparat ihop pengar till sin bästa vän och vilken musik som skulle spelas på hans begravning. Det är fasansfullt att veta att ens 11-åriga barn har behövs utstå detta lidande utan att någon inom vården har trott på honom.

Omprövade ärendet – allvarliga brister

Polisen anmälde BUP Stockholm i februari 2022 – men ärendet lades ned. I slutet av mars i år omprövades ärendet och en förundersökning om vållande till annans död inleddes.

Åklagare Liselotte Nilsson valde först att inte ändra polisens beslut. Men efter att ha gått igenom nya handlingar i ärendet fanns det anledning att misstänka brott, berättar hon.

– Jag har valt att inleda en förundersökning om vållande till annans död då det finns anledning till att anta brott i samband med den här händelsen. Ärendet utreds nu och jag kan inte kommentera det vidare, säger hon och fortsätter:

– Men det är ett ovanligt fall, att en så ung person tar sitt liv.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har funnit flera allvarliga brister i vården av Emil. Bland annat i bedömningen av suicidrisken.

BUP Stockholm tog heller inte hänsyn till att riskfaktorer för prepubertala barn skiljer sig från ungdomar eller vuxna, enligt Ivo.

Miriam kämpade i åtta månader för att hennes son skulle få rätt hjälp hos Barn- och ungdomspsykiatrin.

”Trodde inte på oss”

Mamma Miriam berättar för Femina att BUP Stockholm inte tog sjukdomstillståndet eller självmordstankarna på allvar. Hon upplevde även en brist på samverkan med specialister.

– De trodde inte på oss och signalerade att Emil ”sökte uppmärksamhet” med sitt beteende. De struntade i akutremissen och menade att läget inte var akut. I stället skulle vi bara åka hem och avvakta, säger hon till Femina.

Göran Rydén, verksamhetschef BUP Stockholm, skriver i ett mejl till Aftonbladet att han inte vill besvara några frågor om förundersökningen om vållande till annans död.

”Fallet Emil är en oerhört tragisk händelse. Vi som arbetar inom vården, arbetar alltid för att försöka rädda liv. Dessvärre kan vi inte kommentera en pågående förundersökning”, skriver han och fortsätter:

”Vi kunde se ett antal brister i vår interna utredning som i mycket stämmer med det som IVO, i sin utredning, kom fram till.”

Har det vidtagits några åtgärder efter den riktade kritiken?

”Ja. Vi har tagit fram en strukturerad arbetsmetod kring suicidpreventivt arbete samt en utbildning som riktar sig till alla medarbetare inom BUP Stockholm. Utbildningen är obligatorisk. Vi har ändrat våra rutiner för suicidriskbedömningar och har nu en bättre beredskap att göra dessa bedömningar även hos yngre barn.”