Rysk attack mot Cherson efter Zelenskyjs julvarning – flera döda

Publicerad 2022-12-24

Volodymyr Zelenskyj varnade för nya ryska attacker under jul- och nyårshelgerna.

På julafton dog minst fem personer efter en attack mot Cherson.

”Det är terror, det är att döda för skrämselns och nöjets skull” skriver den ukrainska presidenten på Twitter.

Den ukrainska julen närmar sig efter mer än 300 dagar av krig. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll under gårdagen ett nytt tal till nationen och varnade inför nya ryska attacker under jul- och nyårshelgerna.

– Kom ihåg vilka som kämpar mot oss. När jul- och nyårshelgerna närmar sig kan de ryska terroristerna bli aktiva igen. De ogillar kristna värderingar och alla värderingar i allmänhet. Lyssna på flyglarmen, hjälp varandra och ta alltid hand om varandra, säger han på sin Telegramkanal.

Presidenten talade också om att regeringen planerar och förbereder sig inför ett nytt år av krig.

– Vårt mål är oförändrat. Det är befrielsen av vårt land, säkerheten för vårt folk och återställandet av vårt land efter de ryska attackerna, säger han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för nya ryska attacker under jul- och nyårshelgerna.

Flera döda i Cherson

Samtidigt pågår hårda strider i landet. Minst sex civila dödades och minst 18 skadades i samband med ryska attacker i åtta olika regioner under torsdagen och fredagen, skriver AP.

På julafton rapporterade medier i Ukraina om ryska attacker mot staden Cherson. Enligt de lokala myndigheterna ska minst fem personer ha dött och 20 skadats, skriver kanalen Nexta.

Volodomyr Zelenskyj kommenterade attacken på Twitter.

”På julafton, i de centrala delarna av staden. Det är terror, det är att döda för skrämselns och nöjets skull” skriver presidenten.

Under gårdagen gav USA:s representanthus grönt ljus för att skicka en tidig julklapp till Ukraina i form av ett nytt stödpaket på 45 miljarder dollar (473 miljarder svenska kronor).

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som även skriver att stödpaketet ska bidra till nya satsningar på Patriotrobotar.

En ukrainsk soldat vid en frontlinje nära Maryinka, Donetsk-regionen, Ukraina.

Dialogen mellan USA och Ryssland ”en istid”

Anatolij Antolov, Rysslands ambassadör i USA, kommenterade Joe Bidens hårda julklapp till Ukraina i en intervju med den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

– Det verkar som att Washington testar vår styrka. Det började med riktade leveranser av mindre vapen för några år sedan och nu handlar det om Patriotrobotar, säger han.

Han kommenterade även den frostiga relationen mellan länderna.

– Dialogen mellan Ryssland och USA kan liknas vid en istid, säger han.