Varning i New York efter bränder i Kanada

Annica Ögren

Publicerad 2023-06-07

Orange dimma över New York

Giftig brandrök från skogsbränderna i Kanada sprider sig nu med vinden ner över USA.

Varningar om ”ohälsosam” rök har utfärdats i New York.

Det pågår hundratals skogsbränder i Kanada och myndigheterna kämpar sedan över veckor tillbaka med att få bränderna under kontroll.

Över 26 000 människor har tvingats lämna sin hem och röken från skogsbränderna har täckt hela städer i Ontario, Quebec och Toronto med omnejd.

Nu har röken från bränderna spridits ner över USA och nu nått så långt som till New York och Connecticut, där luftkvalitén nu klassas som "ohälsosam", rapporterar BBC.

Nu varnas New York-borna för att träna utomhus.

På bilder från går i New York syns ett orange töcken runt frihetsgudinnan, som alltså spridit sig hela vägen från Kanada.

Den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten har varnat människor att inte träna utomhus och att minimera sin exponering för röken så mycket som möjligt, eftersom luften utgör omedelbara och långsiktiga hälsorisker.

Flera städer drabbade

Den rökfyllda luften har även blåst norrut till Boston söderut till Pittsburgh och Washington DC.

Enligt myndigheter i Kanada råder en fortsatt risk för att en mer aktiv skogsbrandsäsong än normalt och att denna sommar kan komma att medföra Kanadas största bränder hittills på grund av de torra och varma förhållanden som förutspås för säsongen.

Bränderna i Kanada täcker redan nu en yta på mer än 3,3 miljoner hektar – en yta som är 12 gånger genomsnittet på tio år för den här tiden på året, skriver BBC.

Följ ämnen i artikeln