Interna kritiken mot Kristersson: ”Ingen entusiasm”

Publicerad 2023-06-28

De traditionella väljarna flyr Moderaterna och vallöftena om ekonomin dröjer.

Nu växer den interna kritiken mot Ulf Kristersson, enligt flera M-källor.

– Valrörelsen handlade om att vi var partiet som verkligen kunde leverera. Nu kommer man bara med dåliga bortförklaringar, inklusive Ulf Kristersson, säger M-källa.

På onsdagen inleder Ulf Kristersson (M) Almedalsveckan. Talet han håller blir det första som statsminister på Gotlands politikervecka.

Drygt åtta månader har passerat sedan Ulf Kristersson tillträdde men regeringsmakten har hittills inte gett något lyft i opinionen för Moderaterna och M-politiker som Aftonbladet pratat med berättar om en stress över att reformerna inte levereras i högre takt.

– Ett problem Moderaterna har är att det finns ingen entusiasm kring oss. Det finns ingen entusiasm över Moderaterna, det finns ingen entusiasm över Ulf Kristersson, säger en M-källa.

Den interna kritiken växer mot Ulf Kristersson, enligt flera M-källor.

En annan högt uppsatt källa:

– Tidöpartierna var mer förberedda än den andra sidan men det är inte samma sak som att vara lika förberedda som allianspartierna var.

”Det bubblar i partiet”

Utredningar har tillsatts på en rad områden men inom den ekonomiska politiken har finansminister Elisabeth Svantesson (M) hållit hårt i plånboken. Hon hänvisar till den inflation som redan i valrörelsen hade börjat stiga för att sedan skena.

I sin första budget höjde finansministern brytpunkten för statlig inkomstskatt och bränslepriserna sänktes med en krona. Men något stort jobbskatteavdrag blev det inte. Det har skapat intern oro för att M inte ska leverera på sitt löfte om att upprätthålla arbetslinjen genom breda skattesänkningar till de som arbetar.

– Det finns en osäkerhet nu och det bubblar i partiet. Många är stressade och undrar om skattesänkningar kommer att genomföras. Tidigare var man säkra på att det skulle ske, men nu undrar folk om vi kommer att få igenom något riktigt, riktigt stort, säger en källa inom M.

– Det är klart att det finns kritik riktad mot partiledaren när reformerna inte kommer.

Förlorat viktiga väljargrupper

Flera M-källor anser att bristen på ekonomisk politik har lett till att partiets traditionella väljare, företagare, har lämnat Moderaterna. När Fredrik Reinfeldt tog makten 2006 hade Moderaterna 46 procent av företagarväljarna, nu har man 26 procent.

Samtidigt har SD växt från 4 procent 2006 till 24 procent i valet förra året. Striden om företagarna går med andra ord SD:s väg.

”Det pågår en dragkamp mellan M och SD om att vara största parti bland landets företagare”, slår en fördjupad analys av SVT:s vallokalsundersökning från Göteborgs universitet fast.

Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson.

Väljargruppen kan vara avgörande för om M ska kunna återta positionen som Sveriges näst största parti, andelen partibytare hos företagarväljarna är hela 41 procent, enligt nämnda analys.

– Man har en ganska öppen inställning just nu, man vet att det inte gått så långt för den här regeringen, men tålamodet håller på att rinna ut, säger en M-källa.

Konflikten om stad mot land splittrar partiet

En annan kritik handlar om Moderaternas splittrade politik för stad och landsbygd.

Partiets egna valanalys pekar främst ut storstadsväljare som den grupp partiet måste jaga. 2006 hade M hela 35 procents väljarstöd i Stockholms stad, 2022 låg siffran på 19 procent.

Konsten att hämta hem väljare i storstäder, samtidigt som man inte vill tappa på landsbygden, ses som en svår prövning för M. Partiets starka fokus i valrörelsen på bränslepriser anses vara en tungt vägande anledning till att M tappade i städerna, där väljare prioriterar andra frågor.

Nu måste partiet fokusera på andra frågor som kan hämta hem storstadsväljare, enligt en källa. Källan pekar särskilt ut den ekonomiska politiken, med skattesänkningar, som en möjlighet att locka väljare i storstäder.

– Det är en tuff puck för oss att nå bredare väljargrupper som ska hämtas hem i storstäderna, säger en källa.

En källa inom M beskriver höstens budget som ett vägval för partiet som kan få bäring på nästa val.

Men även inom partiet finns slitningar mellan stad och land. Regeringens besked om att tillåta utbyggnad av vindkraft till havs ses från moderater på landsbygden som ett försök av partiledningen att blidka storstadsväljare. Men det sker på bekostnad av landsbygdsväljare, anser en källa i Moderaterna.

– Det finns en kritik mot att man har lutat sig mot vindkraftsbesked för att locka storstadsväljare. Men man har inte koll på målkonflikten, säger källan.

Under våren har den politiska debatten handlat om inflationen och de kostnadsökningar om välfärden står framför. Oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, har pressat regeringen på besked om kommuner och regioner ska få mer pengar nästa år.

Återigen kommer fokus att ligga på Moderaternas ekonomiska politik, vad partiet klarar av att leverera till väljarna efter förhandlingar med de andra Tidöpartierna. En källa inom M beskriver höstens budget som ett vägval för partiet som kan få bäring på nästa val.

– Partiet måste besluta sig för om man vill skicka mer pengar till välfärden eller om man vill sänka skatten.