Vändningen: AI-chefen kan göra comeback

Publicerad 2023-11-22

Sam Altman sparkades från Open AI i fredags.

Men nu kan ChatGPT-grundaren vara på väg tillbaka.

Enligt källor till Bloomberg sitter han i förhandlingar om en återkomst.

I fredags verkade en av techindustrins frontfigurer kraschlanda när han plötsligt avskedades från OpenAI med motiveringen att ”han inte var helt uppriktig i sin kommunikation med styrelsen”.

Enligt källor till The New York Times och The Washington Post handlade det om att ChatGPT-skaparen underskattat risken att AI ska ta över världen.

Sam Altman.

Kort därefter meddelade Microsoft att man värvar Altman – och 770 anställda hotade med att lämna Open AI för att följa efter.

Mot comeback

Men bara några dagar efter det uppmärksammade uppbrottet kan Altman vara på väg tillbaka.

Enligt Bloombergs källor pågår förhandlingar med ”personer som bett om att inte bli identifierade”. Även Open AI:s investerare, som tryckt på för att återanställa honom, är involverade i samtalen, enligt nyhetsbyrån.

Ska lösas före thanksgiving

Om han kommer tillbaka blir det som vd, säger en person på företaget. I ett annat scenario kan ha kliva in som direktör i en övergångsstyrelse.

– Man trycker på för att lösa kaoset kring ledarskapet före thanksgiving, säger en person på företaget.

Sam Altman på ekonomiska samarbetsforumet APEC, 16 November 2023.

Styrelsen granskas också efter sitt beslut att sparka Altman:

– Vd:n har inte varit uppriktig i sin kommunikation. Under de senaste dagarna har styrelseledamöter sagt att han inte sparkades på grund av risken för säkerheten och det finns ett stort informationsvakuum, säger en källa till Bloomberg.