Trafikverket har bytt it-system – många tågvärdar på plats

Publicerad 2022-12-11

Trafikverkets nya planeringssystem har satts in.

Hittills har inga större störningar rapporterats.

– Det är först när trafiken ökar på som systemet kommer stressas, säger presschef Bengt Olsson.

Tågvärdar på Stockholms centralstation.

I dag byter Trafikverket ut sitt it-system, vilket har varit planerat en längre tid. Både Trafikverket och tågbolagen har varnat för att det kan förekomma störningar under dagen på grund av detta.

Men hittills har inga problem rapporterats. Systembytet startade under natten och morgonens tågtrafik har hittills gått enligt tabell.

– Det går jättebra. Planen rullar på som den ska, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Men än så länge har systemet inte satts på prov. Först när trafiken tätnar kommer man kunna se om systemet fungerar som det ska.

– Det stressas inte just nu då vi har mindre tågtrafik på söndagar än på en vardag. I eftermiddag kommer den öka, då många som varit på helgbesök ska åka hem. Först då, men troligtvis först imorgon i morgonrusningen, kommer vi kunna se om allt fungerar som det ska, säger Bengt Olsson.

– Det måste hända något i trafiken för att det ska påverka planeringen och planeringsarbetet på något sätt, fortsätter han.

Extrapersonal och bussar på plats

Både Trafikverket och tågbolagen har tagit höjd för allt som kan gå fel under dagen. Extrapersonal har satts in vid flera perronger och stationer för att informera resenärer på plats.

På Stockholms centralstation har ett flertal tågvärdar setts till under morgonen. SJ och MTR har också bokat in extra bussar på flera håll i landet.

På sin hemsida varnar också bland annat SJ för att störningar kan förekomma.

”Till följd av systembytet finns det risk för störningar i tågtrafiken under kommande veckor. Detta påverkar alla tågoperatörer i Sverige, inklusive SJ. För dig som ska resa med tåg under de närmsta dagarna kan det innebära förseningar och inställelser”, skriver SJ på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln