Slut på populära barnmedicinen –  tvingas ”langa” i facebookgrupp

Publicerad 2023-09-01

Under flera månader har det varit brist på Alvedon för barn – och problemet väntas fortsätta året ut.

Amanda, 23, tvingades köpa febernedsättande på andrahandsmarknaden när hennes 1,5 årige son Isaiah plötsligt blev sjuk.

– Det är helt sjukt att det ska vara så här, säger Amanda till Aftonbladet.

I lördags, vid 22-tiden på kvällen, fick Amanda Emmoths lille son Isaiah plötsligt mycket hög feber.

Samma dag hade Amanda försökt få tag på Alvedon i supp eller flytande form i trakterna kring Jönköping där hon och familjen bor men utan att lyckas.

– Det var slut överallt, både i affärerna och på nätet, säger hon och konstaterar att situationen varit likadan sedan början av året.

– Jag var och letade efter Alvedon innan sommaren och då var det samma sak. Jag handlade på mig när jag hittade men sedan tog det slut igen.

När sonens temperatur under lördagskvällen visade 41 graders feber såg Amanda ingen annan utväg än att skriva ett inlägg i en facebookgrupp där hon efterlyste febernedsättande. Responsen var snabb och flera personer erbjöd Amanda att komma och hämta läkemedlen hemma hos dem.

– Min man fick åka till en jättegullig tjej i Huskvarna och hämta.

Amanda, 23, tvingades köpa febernedsättande på andrahandsmarknaden när hennes 1,5-årige son Isaiah plötsligt blev sjuk.

”Helt sjukt”

Att Amanda tvingades använda sig av andrahandsmarknaden för att få tag på febernedsättande till sonen tycker hon är ”helt sjukt”.

– Små barn kan få feber på en sekund när de är sjuka och att då inte kunna få tag på medicin, det är jobbigt att inte kunna hjälpa sitt barn när de behöver.

Amanda med sonen Isaiah.

Amanda menar att det är fler än hon som upplever att det varit brist länge.

– Jag är med i en mammagrupp och det var ett tag när ingen av oss fick tag på Alvedon till våra barn. Jag tycker det är helt galet. Det ska gå att få tag på, det är ingen receptbelagd medicin utan man tar för givet ska finnas på apoteken.

Att situationen varit densamma de senaste månaderna oroar henne.

– Som det är just nu så känns det som att man måste köpa upp ett helt lager när man väl hittar något. Om inte annat för att kunna hjälpa någon annan om de hamnar i samma situation som vi, säger hon.

Läkemedelsverket beklagar situtationen och säger att läkemedelsbolagen börjar komma ikapp med leveranserna, men rekommenderar inte att köpa från andra privatpersoner.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln