Kullgren KU-anmäls för strömming-uttalande

TT

Publicerad 2024-01-23

I en intervju med Sveriges Radios Vetenskapsradion sade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att beslutet att fortsätta tillåta fiske på strömming i Östersjön ligger i linje med EU:s fiskeripolitik.

Men det stämmer inte, hävdar Miljöpartiet, som nu har valt att anmäla ministern till riksdagens konstitutionsutskott, rapporterar Dagens Nyheter.

– Man måste kunna lita på att en regerings påståenden är korrekta, här ser vi att det inte är så. Det är därför vi KU-anmäler, säger Emma Nohrén (MP) till tidningen.

När EU:s medlemsländer beslutade om fiskekvoterna för Östersjön i höstas valde de att inte följa EU-kommissionens förslag om fiskestopp utan satte trots det fångstkvoter för 2024, om än rejält mycket lägre än året innan.

Beslutet fick skarp kritik från miljöhåll, inte minst eftersom det ansågs att EU-länderna inte följde egna regler, som tillkommit för att skydda hotade fiskbestånd.

Det är andra gången som Peter Kullgren KU-anmäls för EU-beslutet om fisket. Förra veckan anmälde Socialdemokraterna honom eftersom de anser att regeringen inte samrått med riksdagens EU-nämnd i frågan.

Följ ämnen i artikeln