Två miljoner smittade – ”Säger relativt lite”

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2020-04-15

Antalet bekräftade fall av covid-19 i världen överstiger två miljoner.

Globalt har över två miljoner fall av covid-19 bekräftats, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

– Bekräftade fall säger relativt lite om utbredningen, konstaterar matematikprofessorn Tom Britton, som forskar om smittspridningsmodeller.

Intresset för statistik kring pandemin är enormt, men att antalet människor som bekräftats smittade av coronaviruset nu har tickat över två miljoner är i sig ingen milstolpe. Det menar Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, som till vardags arbetar med att utveckla smittspridningsmodeller.

"Inget magiskt"

– För mig är det inget magiskt i att siffran överstiger två miljoner, för den sanna siffran är mycket högre, säger han.

Siffrorna över antalet smittade är helt beroende av hur många som testas, vilket skiljer sig kraftigt mellan länder.

– Antalet bekräftade fall är en undre gräns för verkligheten. Man vet att den verkliga smittspridningen är större, men frågan är hur mycket större. Min gissning är att det varierar väldigt mycket mellan länder. I länder med så kallad masstestning upptäcker man fler fall än i Sverige där man testat relativt lite.

Sannolikt mörkertal

Även i länder med omfattande testning finns sannolikt mörkertal att ta i beaktande. För att försöka få en uppfattning om hur stor del av en befolkning som är infekterad krävs enligt Tom Britton andra metoder.

– I Sverige har man gjort slumptest. Då, just den dagen som testet togs, var det 2,5 procent som bar på viruset. Framför allt när man gör nästa slumptest kommer det att kunna ge en indikation på om smittspridningen ökar eller avtar, då ser man vart man är på väg, säger han.