Regnigt firande i Malmö: ”Blir en blöt valborg”

Publicerad 2020-04-28

I år lär det bli svårt att få fart på majbrasorna.

Det blir inte någon sol och värme på valborg.

I Malmö väntas istället regn, blåst och låga temperaturer.

– Det blir en blöt valborg, konstaterar Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

Det fina vårvädret från förra veckan är borta och inledningen av valborgsveckan har bjudit på betydligt lägre temperaturer. Inte heller till valborgsmässoafton väntas det bli någon ljusning.

I Malmö ser det ut att bli en gråmulen och regnig valborg.

– Lätt regn kommer att passera under förmiddagen och framåt lunch för att sen troligtvis avta en stund på dagen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

Även om regnet avtar under dagen kan skåningarna inte vänta sig högre temperaturer än 7–11 grader - och det kommer dessutom att vara blåsigt.

Regnig kväll

– Det kommer fortsättningsvis vara mest mulet och knappt nån skymt av solen ens, säger Mikael Sjöstrand.

Lagom till att många slutat att jobba och gått på långledighet ser regnet återigen ut att börja vräka ner.

– På kvällen kommer ett nytt regnområde in från sydväst. Det blir ihållande regn på kvällen den sista april. Det blir en blöt valborg.

Malmöpolisen har bemannat upp som vanligt och kommer trots det speciella läget mer eller mindre att behandla årets valborg som vanligt. Coronapandemin gör dock att färre folk väntas vista ute och vädret lär göra att årets valborg blir än lugnare.

Bra för polisen

– I synnerhet i år kommer det att göra det. Med tanke på hur det ser ut i världen just nu, med de rekommendationer som finns. Dåligt väder på det har en avkylande effekt på många som vill vara ute och likadant med berusningsgraden, säger Nils Norling, presskommunikatör vid polisen.

Han lägger till:

– Dåligt valborgsväder brukar ofta vara ganska så gott polisväder.

Hos polisen är förhoppningarna goda om att coronarekommendationerna ska följas och det finns ingen direkt oro för större folksamlingar i Malmö. Däremot påverkar inte vädret den polisiära bemanningen.

– Nej, det kan jag inte omedelbart säga att det gör. Däremot kan det innebära att det inte är lika mycket folk ute och då kan vi använda resurserna till annat också.

Följ ämnen i artikeln