Julle, 10, blev en förebild för unga transpersoner

Hans kamp för att få spela fotboll igen hjälpte andra barn

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

När Julle Douhane var åtta år fick han inte spela med sitt fotbollslag eftersom han kroppsligt är en flicka.
Men Julle och hans mamma Petra vägrade ge upp.
Nu är Julle tillbaka i laget och har samtidigt hjälpt många transpersoner.
– Många som befann sig i liknande situation med sina barn kunde använda Julle som ett exempel när de pratade med sin förening, säger Petra Douhane.

Julle Douhane från Veberöd föddes i en flickas kropp men kände sig redan i förskoleåldern som en pojke. Han förklarade tydligt för sin omgivning att han ville vara en pappa när han blev stor.

Julle älskar fotboll och spelade i ett pojklag. Allt gick bra ända fram till att laget skulle spela en cup. Då fick Julle inte längre vara med – eftersom han har en könsöverskridande identitet.

– Det var helt förödande. Han var jätteledsen, säger Petra Douhane, Julles mamma.

Flera tidningar och tv-program lyfte upp vad som hade hänt Julle. TV4:s Kalla Fakta vigde ett avsnitt åt hur fotbollsföreningen hade agerat. Dessutom kontaktade Julles mamma, Petra Douhane, organisationen Malmö mot diskriminering.

Efter det ändrade sig fotbollsföreningen – Julle kunde vara med i laget.

Många hörde av sig

Nu har Julle hunnit fylla 10 år och är lycklig över att vara tillbaka i sitt lag. Han och mamma Petra Douhane är också glada för mycket annat som skett tack vare att de orkade kämpa för hans rätt att spela fotboll.

Efter reportaget i Kalla Fakta hörde många föräldrar med barn i liknande situationer av sig till Petra Douhane.

– Det kunde vara folk som hörde av sig och sa att vår son vill brottas men får inte. Vad ska vi göra?

Julle Douhane fick inte spela i pojklaget eftersom han har en könsöverskridande identitet. I dag föreläser han om HBTQ-frågor och hjälper andra drabbade.
Foto: Krister Hansson
Julle Douhane fick inte spela i pojklaget eftersom han har en könsöverskridande identitet. I dag föreläser han om HBTQ-frågor och hjälper andra drabbade.

Petra Douhane försökte stötta och tipsade föräldrar var de kunde hitta information. Flera använde också Julles exempel för att få idrottsföreningarna att ändra sig.

– De hade sagt att ”Nu har vi pratat med Julles mamma och vår son får visst brottas.” Då hade föreningen sagt ja. Andra mejlade en länk med Kalla Fakta-reportaget till sin idrottsförening, säger Petra Douhane.

Även ungdomar och barn i liknande situation som Julle hörde av sig.

– Jag tror att minst 50 personer på något sätt blev hjälpta och fick utöva sin idrott tack vare vår kamp, säger Petra Douhane.

Efter reportaget fick Julle en fråga från Skåneidrotten om han ville föreläsa med sin mamma. Han tvekade inte en sekund. Och började direkt öva i sitt rum. Där hade han en stor pappfigur av idolen Zlatan.

– Jag ställde mig framför Zlatanfiguren och pratade med honom. Jag övade så att jag inte skulle skämma ut mig, säger Julle.

Utsattes för en hatstorm

Den första föreläsningen var på ett konvent hos Skåneidrotten. Sedan har Julle och Petra föreläst om HBTQ-frågor vid flera evenemang. Bland annat på Stockholm Pride. Där fick Julle också pris som årets hjälte.

– Jag blev stolt och ganska förvånad, säger han.

Foto: Krister Hansson
Julle och hans mamma Petra Douhane föreläser tillsammans. Hon har hela tiden stöttat Julle i hans önskan att vara pojke.

Men allt har inte varit positivt sedan media rapporterade om Julles situation. Petra utsattes för en hatstorm. Hon blev nedringd av upprörda människor.

– Det var det sjukaste jag har varit med om, säger Petra Douhane.

– De tyckte att jag var en fruktansvärd mamma. Många tyckte också att det var fel att vi hade gjort så mot fotbollsföreningen.

Petra Douhane påpekar att hon inte vill att nån skugga ska falla över Julles idrottsförening. Föreningens ledningen har rättat till sitt misstag.

– Jag är väldigt glad över att han spelar där nu och att alla har gått vidare med nya lärdomar och ny kunskap.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE