Häktad kattdödare misstänkt för fler brott

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Polis och räddningstjänst på plats vid Sundspromenaden i Malmö den 8 november. Det började med ett drunkningslarm och slutade med en anmälan om djurplågeri och skadegörelse.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis och räddningstjänst på plats vid Sundspromenaden i Malmö den 8 november. Det började med ett drunkningslarm och slutade med en anmälan om djurplågeri och skadegörelse.

Vittnen såg hur 31-åringen misshandlade en katt och slängde den i havet.

Mannen uppges tidigare ha hotat folk med kniv i Storbritannien.

– Vi inhämtar uppgifter från andra länder, om han förekommer i det som motsvarar belastningsregistret, säger Sofia Syrén, kammaråklagare.

Det var den 8 november som förbipasserande vid Sundspromenaden i Västra Hamnen bevittnade hur en 31-årig man slog ihjäl en katt med en sten och sedan kastade katten i vattnet.

Mannen flydde sedan ner i vattnet innan han omhändertogs av ambulanspersonal och fördes till sjukhus för psykiatrisk vård.

Nu har 31-åringen häktats på sannolika skäl misstänkt för skadegörelse, djurplågeri och narkotikabrott.

”Sett hur det stänkt blod”

– Utifrån de uppgifter som framkommit så här långt så ska mannen ha använt sig en sten som han hållit i handen och slagit på handen. Då har katten skrikit, så att ett av vittnena uppmärksammade händelsen. Vittnet har också sett hur det stänkt blod samtidigt som han gjort detta. Kort därefter kastade han katten i vattnet, säger Sofia Syrén, kammaråklagare, som inte kan bekräfta om katten dött av slagen eller drunkning.

Det narkotikabrott som mannen häktats för inträffade i måndags, också på Sundspromenaden vilket Skånska Dagbladet rapporterat om. Mannen greps då igen och anhölls några timmar senare, varefter han nu häktats misstänkt för tre brott.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis och räddningstjänst på plats vid Sundspromenaden i Malmö den 8 november.

Bevisningen mot mannen gällande både djurplågeri och skadegörelse är enligt Syrén positiv.

Omskriven i Storbritannien

– Jag tycker den ser god ut i nuläget. Vi håller på att inhämta ytterligare vittnesförhör och vi har också begärt ett yttrande från länsstyrelsen. Det görs på underlag som vi skickar in och där de yttrar sig huruvida katten lidit eller inte. Det är rekvisit vid djurplågeri.

Den 31-årige mannen är inte svensk medborgare och saknar fast adress i Sverige. Han har, enligt uppgift, tidigare figurerat i brittisk press efter att ha viftat med en kniv och betett sig hotfullt mot förbipasserande på ett köpcentrum i Storbritannien förra året.

Kammaråklagaren vill inte varken bekräfta eller dementera uppgifterna, men berättar att hon begärt att polis hämtar in information om mannens förflutna.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis och räddningstjänst på plats vid Sundspromenaden i Malmö den 8 november.

Fanns risk för avvikelse

– Vi inhämtar uppgifter från andra länder, om han förekommer i det som motsvarar belastningsregistret. Men de uppgifterna har jag inte fått ta del av ännu.

Som häktningsskäl angav Sofia Syrén att det finns en risk för att mannen fortsätter med brottslig verksamhet eller att han avviker.

– Tillvägagångssättet vid gärningstillfället och uppträdandet i övrigt, vid båda tillfällena, när han varit i kontakt med polisen menar jag tyder på att det finns en risk för fortsatt brottslighet.

Beslut om ett eventuellt åtal eller en förlängd häktningstid kommer att fattas senast den 4 december.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE