Starka reaktioner efter masskjutningen i Oslo: ”Ett angrepp på kärleken”

Publicerad 2022-06-25

Masskjutningen i Oslo har väckt starka reaktioner.

– Skjutningen utanför London Pub i Oslo är ett angrepp på kärleken. Det är ett angrepp på att älska den man vill, säger Norges förre statsminister Erna Solberg.

Masskjutningen i centrala Oslo på gaybaren London Pub har skakat om både Norge och Sverige.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson skriver på Instagram att attacken är en påminnelse om det hat Hbtq-personer får utstå.

”Ett brutalt våldsdåd har inatt skakat Norge. Vi står enade med vårt grannland. Våra tankar går till offren och deras anhöriga i denna svåra stund.

Det är med tungt hjärta jag följer rapporteringen från Oslo. Motivet är ännu okänt men att attacken utfördes på en gaybar gör att många påminns om det hat som alltför ofta riktas mot HBTQ-personer”, skriver hon.

”Vi står enade med vårt grannland”, säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson

”Älska vem man vill”

Norges statsminister Jonas Gahr Støre skriver på Facebook om händelsen.

”Skjutningen utanför London pub i Oslo i natt var ett grymt och djupt omskakande angrepp på oskyldiga människor. Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi vet ännu inte vem som låg bakom denna förfärliga handling och till er som nu är rädda och i sorg vill jag säga att vi alla är med er i detta”, skriver han.

Kungarna uttalar sig

Norske kung Harald V säger att han är förfärad över nattens händelse.

”Jag och min familj är förfärade över nattens tragedi i Oslo centrum, där många två människor dödades och många skadade. Vi känner med alla nära och berörda och skickar varma tankar till alla som nu är rädda, oroliga i sorg”, i ett uttalande till NRK.

Vi måste stå samman och försvara våra värderingar: Frihet, mångfald och respekt för varandra. Vi måste fortsätta och stå upp för att alla människor ska känna sig trygga”, säger kungen.

Även svenske kung Carl XVI Gustaf uttrycker sitt medlidande till de drabbade.

”Kungafamiljen och jag vill framföra vårt djupa deltagande med anledning av nattens fruktansvärda dåd i Oslo. Attacken är ett angrepp på oskyldiga människor, såväl som på de värden om frihet och öppenhet som vi som länder delar. Våra tankar idag är hos de som berövades livet, dem som skadades, alla de berördas familjer och hela det norska folket”, skriver han i ett telegram till kung Harald V.

Norges kung Harald V

Norges tidigare statsminister och ledare för det norska högerpartiet skriver också på Facebook om attacken.

”Skjutningen utanför London pub i Oslo är ett angrepp på kärleken. Det är ett angrepp på att älska den man vill. Mina tankar går till alla som på olika sätt drabbas av denna brutala handling. Min plan var att delta i pride-paraden idag, men polisen råd till arrangören var att avlysa. Vi vet fortsatt inte vem som ligger bakom men i Norge ska det vara tryggt att älska vem man vill och ingen ska få skrämma oss från att vara ett öppet, generöst och inkluderande land”, skriver hon.

Anknyter till aborträtten

Även moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Facebook och säger att han vaknade till fruktansvärda nyheter.

”En sak står dock fullständigt klar: i ett fritt och öppet samhälle har var och en rätt att älska vem man vill – och rätt att manifestera den kärleken tillsammans med andra. Här får vi som stat, samhälle och medborgare aldrig vika ned oss”, skriver han.

Annie Lööf säger att det har varit två dåliga dagar för den liberala demokratin och anknyter till gårdagen beslut av amerikanska Högsta domstolen att häva rätten till abort i USA.

”I går en krossad aborträtt i USA, i natt ett avskyvärt våldsdåd med terrormotiv i Oslo. Kampen för och försvaret av den liberala demokratin och människors fri och rättigheter är viktigare än någonsin”, skriver hon på Facebook.

”Aldrig får sluta strida för öppenhet”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kommenterar masskjutningen på Twitter.

”Ett fruktansvärt våldsdåd riktat mot gaybaren London Pub i Oslo i natt. Flera döda och skadade. Det är en påminnelse om att vi aldrig får sluta strida för öppenhet och rätten att få vara sig själv och älska den man vill. Mina tankar är med de drabbade och deras anhöriga”, skriver hon.

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch skriver på Twitter.

”Vaknar till den fruktansvärda nyheten om en masskjutning i Oslo i natt. Just nu pågår Oslo Pride och skottlossningen skedde vid den populära gayklubben London. Frihet och öppenhet har åter blivit attackerat. Mina tankar går till alla som är drabbade, deras nära och kära”, skriver hon.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi uttrycker sin sorg.

”Ohyggligt att vakna till nyheten om terrordådet i Oslo. Tänker först och främst på offren och deras anhöriga i deras sorg. Vi vet inte allt om vad som hänt än. Men detta vet vi: Våldet och terrorn kommer aldrig få oss att backa i kampen för mänskliga rättigheter. #OsloPride”, skriver hon på Twitter.

”Hatar vårt fria och demokratiska sätt att leva”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver om händelsen på Twitter.

”Vidrigt mördande och en eventuell terrorhandling i Norge. Attacken i Oslo är en attack mot allas rätt att vara den en vill och älska den en vill. Mina tankar går till närstående, vänner och den norska Pride och hbtqi-rörelsen”, skriver han.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, skriver på Facebook.

”Under dagen har jag följt utvecklingen i Norge och mina tankar går till de mördade och skadade och självklart till deras familjer och anhöriga.

Alltför ofta påminner grova våldshandlingar oss alla om hotet från politiska och religiösa extremister som hatar vårt fria och demokratiska sätt att leva. Vårt svar måste alltid vara att stå upp, enade och utan att backa, och aldrig låta våldet vinna”, skriver han.