Härliga värmerekord! Så länge stannar solen

Tangerat rekord: 19,9 grader i Göteborg i dag

Uppdaterad 2022-04-20 | Publicerad 2022-04-19

Kasta täckjackan, fram med flip-flops och solbrillor och ut och njut – sommarvärmen är här!

Ett litet tag.

Sen drar regn, blåst och svalare väder in över landet igen.

Påsken kom inte bara med godisägg och långledighet, den bjöd också på solsken och efterlängtad vårvärme.

Under annandagen slog Uppsala ett nytt värmerekord för i år när termometern visade 19,9 grader. Under tisdagen tangerades det rekordet i Göteborg.

Men den som vill njuta av sommarkänslan får skynda. Lagom till helgen slår det om – temperaturerna dalar och det blir småblåsigt i hela landet.

Klarblå himmel och sol på torsdag. Om det är picknick du vill ha är det då ska passa på.

Picnicktorsdag – i hela landet

Det fina vädret håller visserligen i sig under veckan.

Under onsdagen blir det temperaturer mellan 12 och 18 grader i Götaland och östra Svealand med moln och friska vindar och mellan 10 till 18 grader i Norrland.

Ska du planera in en picknick är torsdagen bäst, då utlovas nämligen klarblå himmel och sol en stark comeback i hela landet.

– I så gott som hela landet blir det mest klart väder och 10-18 grader. I delar av Götaland dock småblåsigt med friska till hårda ostliga vindbyar och tidvis molnigt, säger Mikael Luhr.

Polska anti-vårvindar

Men till helgen slår det alltså om.

Under lördagen drar regnväder in över södra Götaland när ett lågtryck från Polen kommer in och temperaturerna halkar ner ytterligare lite till. Norra Svealand och sydligaste Norrland kan dock få en del sol.

Torghandel i det soliga vårvädret på Stora torget i Enköping i lördags. Påskhelgen har bjudit på fantastiskt fint vårväder på många håll – och det ska hålla i sig veckan ut. Passa på att njuta!

I söder lägger sig kvicksilvret på mellan 10 till 15 grader, på andra håll kan det bli så kallt som tre grader.

– I norr väntas en molnig dag med 2-7 plusgrader och svaga vindar. I söder närmar sig ett lågtryck från Polen och det blir molnigt på de flesta håll, med regn som når in över Blekinge, Skåne, Öland och Småland under dagen.

På söndag blir det fortsatt regnigt i Götaland, medan Norrland halvklart väder och temperaturer på mellan 5 och 12 grader.

Så var i landet ska man vara på söndag om man vill bäst chans till sol?

– Det är goda solchanser i Västmanland, Uppland och Dalarna, säger Mikael Luhr.

Följ ämnen i artikeln