Tropisk storm kan försätta tio miljoner i livsfara

Publicerad 2022-08-20

Tio miljoner människor kan drabbas av översvämningar i USA i helgen.

Det varnar det nationella orkancentret för.

”Vi förebereder oss för att öppna skyddsrum”, uppger Röda korset.

En tropisk stormvarning har utfärdats från Port Mansfield, Texas i USA till Boca de Chatan i Mexiko, enligt det nationella orkancentret, rapporterar CNN.

Regionens ökenlandskap har länge varit drabbat av extrem torka. Nu kommer det kraftiga regnfallet i stället ”mycket sannolikt” att orsaka översvämningar i regionen i USA i helgen och amerikanska Röda korset förbereder sig för att ingripa och öppna skyddsrum om det skulle behövas, skriver organisationen på sin hemsida.

– Den största oron initialt är översvämningarna, sa Jeff Davis, meteorolog för det nationella vädercentret i Tucson till CNN.

Kraftigt regnoväder orsakade snabba översvämningar och lerskred när stormar slog mot Kentucky, USA, augusti 2022.

Nära 10 miljoner människor har uppmanats att vara ”beredda på översvämningar” i Four Corners-regionen i sydvästra USA, inklusive Tuscon, Phoenix, Albuquerque och El Paso i helgen.

En sådan uppmaning skickas ut av det nationella vädercentret när det anses troligt att en farlig väderhändelse kan inträffa – och i det här fallet är förhållandena gynnsamma för översvämningar. Det betyder dock inte att översvämningar kommer att inträffa, utan att det är möjligt.

Hushåll översvämmade i Kentucky, USA, juli 2022.

Regnovädret kommer att röra sig österut under helgen till de södra slätterna och Texas – där kombineras det med en störning i Mexikanska golfen, som ökar risken för fler översvämningar.

Det kan bli 15 centimeter regn eller mer i flera regioner i landet, men de mest sårbara områdena för potentiella översvämningar är Arizona och New Mexico, där översvämningsvarningar redan utfärdats.

”Det kommer att regna betydligt i sydvästra USA i helgen. Svår nederbörd är troligt över delar av sydöstra Arizona hela vägen till sydvästra New Mexico”, varnar vädercentret.

Följ ämnen i artikeln