Svenska kungahuset

Kungens jultal: Utvecklingen går verkligen framåt

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

I sitt årliga jultal lyfter kungen hur Sverige i två år levt med och hanterat covid-19.

Kung Carl XVI Gustaf tackar alla som bidrar till att landet står väl rustat när pandemin väl släpper greppet.

– Mycket av det gångna året har handlat om detta: Att starta om Sverige efter pandemin. Att komma igen, säger kungen.

Carl XVI Gustaf har snart hållit sitt årliga jultal i 50 år. I år sänds talet från Stockholms slott och talet domineras av kungens hyllning av svensk vetenskap och forskning. Han börjar med att berätta att han och drottning Silvia under 2021 gratulerat 1 500 svenskar på deras 100-årsdag. Ett resultat av just framsteg inom forskning och sjukvård.

– Förr var det mycket ovanligt att bli så gammal, säger Carl XVI Gustaf och fortsätter:

– Många av de barn som föds i dag kommer att uppleva sin 100-årsdag, säger han och menar att det är en fantastisk utveckling.

Kungen höll sitt årliga jultal från Stockholms slott.

Kungen gör därefter kopplingen att årets 100-åringar är födda 1921 – året då Sverige fick allmän rösträtt och riksdagen fick sina fem första kvinnliga ledamöter. Ett avgörande steg mot dagens Sverige, menar Carl XVI Gustaf.

– Under min tid som kung har vi fått uppleva den första kvinnliga partiledaren i riksdagen, den första kvinnliga talmannen och den första kvinnliga statsministern. Ja, utvecklingen går verkligen framåt.

”Djup respekt”

Annars handlar årets tal om hur landet nu är inne på sitt andra år med coronapandemin, då kungen och kungafamiljen satsat på att komma ut och möta alla de som på olika sätt sliter under pandemin. Året som gått har handlat om att starta om Sverige och återgå till en mer normal vardag, menar han.

– På ett personligt plan har jag många gånger fyllts av djup respekt för alla anställda, ledare och ideellt engagerade som vi mött under våra besök.
Tack vare de, tack vare er, har vårt land fortsatt fungera och står Sverige väl rustat för att komma igen. För det vill jag uttrycka min stora uppskattning, säger kungen.

Carl XVI Gustaf avslutar årets tal med att rikta sig till alla som förlorat en närstående under året.

– Jag kan inte säga något som fyller det tomrummet. Men jag vill ändå, på detta sätt, sända en hälsning och en tanke till dig.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Carl XVI Gustaf: Aldrig ätit så mycket korv

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kungahuset

Carl XVI Gustaf