Borgmästare: Mariupol finns inte längre

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-03-06

Eldupphöret bröts och granater fortsatte falla över Mariupol när staden skulle evakueras.

Organisationen Läkare utan gränser vittnar om en katastrofal situation i Mariupol och borgmästaren Vadim Bojtjenko säger att staden ”inte längre finns”.

Rök över Mariupol efter granatattack den 4 mars.

– Mariupol finns inte mer.

Borgmästaren Vadim Bojtjenko är uppgiven i en intervju som publicerats på Youtube och vädjar om hjälp från amerikanska och europeiska partners.

Tusentals personer har skadats under de flygangrepp som staden utsatts för flera dagar i rad.

– Vi har ingen möjlighet att gå ut för att hämta de avlidna, säger han enligt CNN.

Även organisationen Läkare utan gränser (MSF) larmar om en ”katastrofal humanitär situation” i kuststaden, vars läge vid Svarta havet nära Rysslands gräns gjort den till en strategiskt viktig stad under kriget.

Sjukhusfönster skadat av attacker i Mariupol, Ukraina 3 mars.

Evakueringsbussar attackerades

”Det finns inget vatten, el eller värme. Internet- och telefontjänster har stängts av. Sjukhus, stormarknader, bostadshus har fått omfattande skador. Och det är inte möjligt att föra in några förnödenheter till staden”, säger organisationens akutsamordnare på plats i Lviv, västra Ukraina.

Ryssland och Ukraina skyllde på varandra när eldupphöret bröts under lördagen, då en stor del av Mariupols 450 000 invånare skulle utrymmas i en utlovad humanitär korridor. Efter några timmar, under vilka granatattackerna fortsatte, kom Rysslands officiella besked om att offensiven skulle fortsätta.

– Vi hade 50 bussar fulla med bränsle, och vi väntade bara på vapenvila och på att vägarna skulle öppna så att vi kunde få folk härifrån, säger borgmästare Bojtjenko enligt CNN.

Han säger att flera av de bussarna sedan har skadats i attackerna och inte längre är kördugliga.

– Så när den humanitära korridoren till slut öppnar för oss i morgon eller när det nu blir, så kanske vi inte har några bussar kvar för att evakuera människor.

Människor tar skydd på sjukhusgolvet under attack i Mariupol den 4 mars.

”Sanktioner en krigsförklaring”

Den ryske presidenten Vladimir Putin höll på lördagen ett tal där han varnade att den ukrainska statens framtid var i fara och jämförde sanktionerna mot Ryssland med en krigsförklaring.

Han markerade också att ett införande av en flygförbudzon, som Ukraina bett om med Nato inte vill upprätta, skulle innebära att ytterligare parter blir stridande motparter gentemot Ryssland.

– Alla sådana drag kommer av oss att tolkas som att det landet deltar i en väpnad konflikt, säger Putin.

Samtidigt sade han att han inte har för avsikt att införa undantagslagar eller nationella krigslagar i Ryssland.

– Undantagstillstånd bör endast tillämpas när man utsätts för aggression utifrån. Det är inget vi utsätts för nu och är något jag hoppas att vi inte kommer att utsättas för, säger Putin enligt AFP.