Sabuni: ”Vi är inte ett stödparti”

Uppdaterad 2022-02-08 | Publicerad 2022-02-07

Ulf Kristersson (M) har inte släppt in Liberalerna i sina regeringsplaner än, men dörren är inte stängd.

Men Nyamko Sabuni (L) meddelar i dag att hon går till val på att sitta i regering tillsammans med M och KD.

– Vi är inte ett stödparti, för att få igenom sin politik är det bra att sitta i regeringen, säger hon.

I dag lägger M, KD, SD och L fram ett gemensamt förslag om kärnkraft på Svenska dagbladet.

De vill att regeringen ska skapa förutsättningar för nya reaktorer för att kunna klimatomställningen.

– Just nu finns det inte några andra både hållbara och planerbara alternativ. Vinden är utmärkt när det blåser, och ett komplement till vatten- och kärnkraft, säger partiledare Ulf Kristersson (M).

Det är tredje gången som partierna går tillsammans i en stor sakfråga. I maj 2021 gjorde konstellationen entré med ett förslag om migrationsfrågor, och i höstas kom ett nytt gällande kriminalpolitiken.

– Vi fyra förbinder oss att i budget ha mer resurser till Strålskyddsmyndigheten, och göra allt vi kan för att budgeten ska gå igenom. Formerna om det blir en gemensam budget, en gemensam reservation eller reservation på just denna punkten, det kommer vi återkomma till, säger Ulf Kristersson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) på väg till till Riksdagshuset för att delta i riksmötets öppnande.

L:”Vi stöjder den regering vi sitter i”

Under den senaste veckan har det stormat kring Liberalernas syn på samarbete med SD, där Nyamko Sabuni till slut fick pudla inför sin partistyrelse i ett sms.

Men att Liberalerna kommer behöva samarbeta med SD i budgetfrågor tycker hon inte är konstigt.

– Vårt besked är att L, KD och M som kommer behöver lägga fram en budget som regering, och för att få igenom den budgeten kommer vi behöva vara lyhörda gentemot partierna i riksdagen. Det kommer vara viktigt att vara lyhörd mot SD också.

Både Liberalerna och Sverigedemokraterna har samma syn på hur de ser på samarbetet med M och KD. I november sa Richard Jomshof (SD) att de vill sitta med i regering. Det vill Liberalerna också.

– Vår ingång är vi sitter i den regering vi röstar på. Vi är inte ett stödparti, Libleralerna är ett parti som söker stöd för sin politik, och för att få igenom sin politik är det bra att sitta i regeringen. Därför går vi till val på maktskifte och en liberal/borgerlig regering. Så vi kommer stödja den regering som vi själva sitter i, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.

Men Liberalerna kommer inte att sitta i samma regering som Sverigedemokraterna, och inte heller rösta på en regering där de ingår.

Kristersson: ”Jag återkommer”

I dag säger Ulf Kristersson att han vill bilda regering med borgerliga partier, som samarbetar i budgetfrågor med Sverigedemokraterna.

– Jag tänker återkomma med exakt hur den regeringen ska se ut. Det är väl känt att Liberalerna har haft en annan resa. M och KD har jobbat varje dag i 16 år, Liberalerna har fattat helt andra beslut, och har en intern diskussion som pågår.

Han säger dock att Moderaterna och Liberalerna håller på att hitta varandra igen, både i praktiskt samarbete och i stora frågor.

– Det händer saker hela tiden, och det handlar inte om långsinthet. Jag uppskattar att liberalerna vill ha en ny regering, och som kan prata med alla partier i sakfrågor. Jag tycker vi har kommit varandra mycket närmre det senaste året, men vart det tar vägen i regeringsfrågan, det får vi återkomma till.