Varningen: Ryssland överväger kemattack

Publicerad 2022-03-24

Invasionen av Ukraina väntades vara över på några dagar, men har pågått i en månad.

Putins militära fiasko hotar att leda till en militär eskalering.

Skräcken för en kemattack mot civila växer.

Följ ämnen
Ukraina

Natten ligger ännu tung när raketerna med det fruktade och förbjudna nervgiftet sarin avfyras.

En efter en slår ner i de tätbefolkade bostadskvarteren. Vissa av de boende försöker förtvivlat ta sig ut ur sina hus, men kollapsar på gatorna. Andra kvävs till döds i sina sängar. Vitt skum tränger ut ur deras munnar och näsor. En obeskrivlig stank sprider sig.

Platsen är inte någon av Ukrainas krigshärjade städer utan Ghouta i Syrien. Tiden inte nu utan 2013. Den utpekade förbrytarens efternamn inte Putin utan al-Assad.

Men nu varnar den amerikanske presidenten Joe Biden för att skräckscenariot när som helst kan återupprepas, genom en rysk kemvapenattack i Ukraina.

– Jag tror det är ett verkligt hot, sa han till reportrar på onsdagen.

Ingen kan säga att invasionen av Ukraina har gått den ryske presidenten Vladimir Putins väg. Kriget, som väntades vara över på några dagar, har pågått en månad. Den ryska soldaterna har kört fast medan omvärldens sanktioner har tagit ett strypgrepp på landets ekonomi.

Ett bombat hus i Kiev, 25 februari. En månad har nu gått sedan Ryssland invaderade Ukraina.

I Ukraina spirar motståndsviljan. Överallt återberättas patriotiska hjältehistorier.

Som den om soldaterna på Snake Island, som ställda inför det ryska krigsskeppets val att ge upp eller dö ropade ”Russian warship, go fuck yourself!” över radion.

Eller den om den äldre ukrainska kvinnan på landsbygden, som refereras av den militära nyhetssajten Task & Purpose. Under vapenhot tvingades hon laga mat åt ryska soldater, men såg till att smyga laxermedel i maten. När befälhavaren sent på natten tvingades till utedasset väntade hon med bensindunken och tändstickorna.

Historiernas äkthet går inte alltid att bekräfta. Men kampviljan de beskriver är autentisk.

Det är detta kollektiva motstånd Putin måste besegra.

Hittills tycks det ryska svaret på motgångarna ha varit än råare och mer skoningslös beskjutning. Bostadskvarter i städer som Mariupol och Irpin har förvandlats till ruiner. Enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har 925 civila dödats i kriget, men den verkliga siffran är väsentligt högre då dödstalen i de hårdast drabbade städerna inte kunnat bekräftats.

Hittills finns inget som tyder på att den ukrainska försvarsviljan skulle vara på väg att knäckas.

Något som ökar oron för att våldsspiralen än en gång ska eskalera.

Och att än mer fasansfulla vapen ska sättas i bruk.

Listan över olika slags kemvapen utgör en obehaglig läsning. Där finns gifter som slår mot det centrala nervsystemet och får muskler och kroppsfunktioner att sluta fungera, som sarin och novitjok. Gifter som orsakar brännskador på huden, som senapsgas. Eller gifter som slår ut andningssystemet, som klorgas. Lägg där till biologiska vapen, som sprider virus eller bakterier för att döda eller skada.

Ryssland har liksom de flesta länder på jorden förbundit sig att varken tillverka eller använda kemiska eller biologiska vapen.

2018 förgiftades agenten Sergej Skripal och hans dotter av nervgiftet Novitjok.

Gång på gång har landet försäkrat världen att man förstörde det sista av sina tidigare lager 2017. Men redan året därpå förgiftades agenten Sergej Skripal och hans dotter av det Sovjetutvecklade novitjok. Och 2020 utsattes oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj för samma gift.

Ryssland har även anklagats för att ha hjälpt den syriska regimen att städa undan bevisen efter kemattackerna mot den egna befolkningen.

– Ryssland ljög vid upprepade tillfällen om kemvapen i Syrien samtidigt som man arbetade hand i hand med den syriska regimen som använde kemvapen. I den kontexten vet vi att Ryssland ljuger om de här sakerna, säger Brett Edwards, expert på kemisk krigsföring vid brittiska Bath University, till Sky News.

Några konkreta bevis eller ens tecken som visar att Putin förbereder kemvapenattacker i Ukraina finns inte, att döma av Reuters anonyma amerikanska säkerhetskällor.

Ändå finns det dem som fruktar att det första steget redan har tagits.

På måndagen flygbombade Ryssland en konstgödselfabrik i staden Sumy. Ett moln av ammoniak släpptes ut och människor flydde till skyddsrummen. De mänskliga förlusterna blev begränsade, endast en fabriksarbetare skadades. I ett krig där varken barnsjukhus, förlossningskliniker eller äldreboenden har förskonats kan attacken tyckas vara en i mängden.

Det som sticker ut är i stället det förvirrade efterspelet.

Utan att presentera ett enda bevis lade Ryssland skulden på Ukraina.

– Det är uppenbart att de ukrainska nationalistiska myndigheterna, uppmuntrade av västländerna, inte kommer att stoppa vid något för att skrämma sitt eget folk och iscensätta falska flaggattacker för att anklaga Ryssland, sa FN-ambassadören Dmitry Polyanskiy på tisdagen, enligt Reuters.

Hans amerikanska motsvarighet, Linda Thomas-Greenfield, kallade påståendet ”löjligt”.

Hon och många andra menar att Rysslands sätt att grundlöst beskylla fienden för kemattacker kan vara ett led i planen inför en möjlig attack.

– Ryssland har en vana att anklaga väst för just de brott som Ryssland själv begår, sa Ned Price, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet i förra veckan.

Kemvapen syftar till att terrorisera en befolkning – och skrämma den till underkastelse. Militärt finns det försvårande faktorer, vindriktningar måste beräknas noga så att giftet inte sveper in över egna soldater. Men den som vet hur de förbjudna vapnen ska användas kan orsaka omfattande extremt lidande.

Våldet mot civila kan tyckas lika omänskligt som meningslöst.

Men det finns dem som menar att det tjänar ett syfte, genom att göra det svårare för Ukraina att fortsätta motståndet. Ett eskalerande antal civila offer skulle kunna driva de ukrainska ledarna till förhandlingsbordet – och tvinga fram en fred på Rysslands villkor.

– De (ryssarna) har den långa klockan. Vi räknar inte tid i veckor eller dagar utan i antal döda, erkänner en ukrainsk arméofficer för Task & Purpose.

Hittills har Nato stått emot Ukrainas vädjanden om att stänga luftrummet och införa en flygförbudszon. Skräcken för en en direktkonfrontation med Ryssland har vägt över. Hur omvärldens svar skulle se ut vid en kemvapenattack förblir oklart, USA har trots upprepade varningar inte kunna precisera några följder. Enligt New York Times källor håller ett team av nationella säkerhetsrådgivare i USA övningar där de testar olika svar om Ryssland skulle eskalera kriget till exempel med kemiska eller biologiska vapen.

Polens president Andrzej Duda menar att en kemattack skulle kunna bli en ”gamechanger”.

I en BBC-intervju på söndagen uppgav Natolandet Polens president Andrzej Duda att en kemattack skulle kunna bli en ”gamechanger”.

– Då börjar det bli farligt, inte bara för Europa men för hela världen.

Den polske presidenten anser att Putin redan har förlorat kriget politiskt och nu är på väg att förlora det också militärt.

Och att just detta faktum gör honom livsfarlig.

– Om du frågar mig om jag tror Putin kan använda kemvapen blir mitt svar att Putin kan använda vad som helst just nu, sett till hans svåra situation.