Nu säljs kände konstnärens verk till förmån för människor på flykt

Publicerad 2022-03-31

Stockholmsmålaren Bengt Elde gick bort 2015 men lever kvar i våra hjärtan.

Nu säljs ett stort antal av hans verk till förmån för Sverige för UNHCR.

– Han hade varit helt förtvivlad över det som händer just nu i världen och hade försökt att hjälpa till så gott han kunde. Det här är helt i hans anda, säger sonen Christofer Elde.

Den kände konstnären Bengt Elde gick bort 2015. Nu säljs han konst till förmån för Sverige för UNHCR.

Naivisten Bengt Elde satte sitt avtryck i samtiden. Med sina detaljrika, färgsprakande målningar letade han sig in i det svenska folkhemmet. Christofer Elde berättar hur han som barn ofta satt uppkrupen i sin pappas knä medan han målade.

– Han var en väldigt varm människa som älskade det han gjorde. Han vaknade fyra, halv fem varje morgon och det första han sa var ”äntligen”. En halv minut senare satt han och målade. Han jobbade mycket men var alltid närvarande.

Med sitt lockiga hår, stora skägg och glada leende var han en man som man la märke till. Och han fanns ofta tillgänglig för kunderna som ofta besökte honom i butiken som också fungerade som ateljé.

– Han satt där och målade. Han var väldigt levande och en viktig del av Söder.

Bengt Elde kombinerade butik och ateljé så ofta sågs han skapa bland besökarna.

Dubblar pengarna

2015 gick Bengt Elde bort efter en längre tids sjukdom. Christofer Elde, hans syster och hans mamma ärvde ett stort antal litografiska verk och böcker efter honom som de nu väljer att sälja till förmån för Sverige för UNHCR.

Christofer räknar med att litografierna och böckerna kan nå upp till ett värde av 500 000 kronor, beroende på hur stort intresset är. Alstren finns att köpa här på nätet från och med klockan tolv den 31 mars och om hugade spekulanter agerar snabbt, blir bidraget desto större.

– Att Roger Akelius går in och dubblar pengarna nu i mars gör ju det hela mer intressant också, konstaterar han.

Christofer understryker att betalningen går direkt till Sverige för UNHCR utan några som helst mellanhänder och att pengarna är vikta för hjälp till Ukraina.

Vill göra något gott

Det är inte första gången som familjen Elde skänker till välgörande ändamål.

– Vi har tidigare skänkt rätt mycket pengar till Cancerfonden med hjälp av Aftonbladet och såklart alla hans fans. Sedan skänkte han och hans förlag pengar när han sålde julkort till Läkare utan gränser och han stöttade även Vi-skogen.

För Christofer är det viktigt att göra det här nu och det har varit något av en process.

– Sedan min sedan min pappa dog har jag inte riktigt orkat ta i hans konstnärsskap. Vi jobbade mycket tillsammans, jag stod i hans butik sedan jag var fem. Men nu när det här hemska händer i världen så känns det som att man kan göra något gott av det vi har.

Följ ämnen i artikeln