Här tar Evelyn, 44, med hästen på bussen

Publicerad 2020-03-01

Några bussresenärer i Vendelsö blev nog duktigt överraskade i torsdags. Där klev Evelyn Banffy på tillsammans med hästen Akilles.

– De blev nog lite chockade, säger Evelyn.

Den fyra år gamla terapihästen Akilles hade just kommit hem från ett besök på äldreboendet Stora Sköndal Kyrkbyn när hans ägare Evelyn Banffy bestämde sig för att ta ut honom på en promenad. De skulle ut på miljöträning i Vendelsö i Haninge.

– Det blev lite spontant, vi tog en promenad och köpte lunch och då fick jag ett infall att vi skulle ta bussen hem, säger Evelyn.

Inga konstigheter! Här åker Akilles buss tillsammans med Amanda (i bild) och Evelyn.

Gick galant

Evelyn hade tidigare hört av sig till Storstockholms Lokaltrafik, SL, för att kontrollera att det är okej att ta med sig hästen på bussen. Det var det. Den amerikanska miniatyrhästen Akilles är bara 76 cm hög – mindre än vissa hundraser.

– Vi åkte bara en station men det gick hur bra som helst. Det var som att han inte gjort något annat än åkt buss i hela sitt liv. Jag vet att han är trygg med mig så jag var säker på att han inte skulle reagera, säger Evelyn.

Men det gjorde både medresenärerna och chauffören.

– Jag fick säga att jag hade ringt och dubbelkollat. Hon såg väldigt frågande ut, säger Evelyn.

Fick kritik

Efter bussturen delade hon med sig av videon i sociala medier. De flesta har uppskattat klippet som visar Akilles premiärtur. Men några har varit kritiska.

– Det är ganska få, men de pratar om allergier och om han hade bajsat i bussen. Han är 99 procent rumsren och det är inte förbud mot pälsdjur på bussen. Jag brukar ha med mina två hundar och då är det ingen som säger något om det, säger Evelyn Banffy.