Björn tar hästen till Ica – de ”pratar” med varandra

Publicerad 2018-01-24

SANDVIKEN. Björn Ekfeldt tar ibland trotjänaren Keyring till affären.

Ekipaget möts av glada och nyfikna människor som stannar till och vill klappa.

– Det är kul att se någon som rider på en häst så här i centrum, säger Per Jansson.

Björn Ekfeldt har umgåtts med hästar sedan barnsben, och fyrbente kompisen Keyring har varit hans sedan den var bara tre år. 

I dag är den ståtliga hästen 25 år och all tid som de båda tillbringat tillsammans har byggt en särskild relation.

– Jag kan inte dölja något för Keyring, och jag har lärt mig att läsa honom väldigt bra. Att kommunicera med en häst är något alla kan lära sig men det kräver tid och att man är lyhörd, säger Björn Ekfeldt.

Båda tolkar signalerna

För honom är det naturligt att ”prata” med hästar men han vill inte kalla sig hästviskare. Kommunikationen mellan häst och människa sker genom kroppsrörelser och ögonen, som båda kan tolka, förklarar han.

Hans förmåga har spridit sig till andra hästägare som kan behöva hjälp med hästens beteende som blivit ett problem.

Exempelvis kan en häst vägra att gå in i transporten. 

– Det beror på att hästen är ett flyktdjur och vill av naturen inte gå in ett mörkt utrymme där något farligt kanske lurar, säger han.

Då och då tar Björn en ridtur ner till centrala Sandviken där Keyring blivit ett välkänt och uppskattat inslag i samhället.

En häst som är rädd för exempelvis en hästtransport får börja med att nosa på den och att man öppnar så att hästen får titta in. 

– För att lyckas med att lasta en rädd häst måste man ha förtroende, respekt och drivning gentemot hästen och alla tre sakerna samtidigt.

”Hästen litade på mig”

För att hjälpa hästen att komma över rädslan får man inte vara stressad eller ha bråttom, förklarar Björn. 

– En gång stod jag i åtta timmar med en häst som inte ville gå in i en hästfinka. När den till slut gjorde det så berodde det på att jag hade övertygat hästen om att det var ofarligt, att den kunde lita på mig.

Vissa djurägare har kört fast på andra sätt. 

– Ibland kommer hästen inte när ägaren ropar och då blir många stressade och undrar varför, säger Björn.

Enligt honom finns det bara en förklaring till beteendet.

– Om hästen inte kommer så beror det på att den inte vill komma eftersom hästen inte trivs med det som ägaren gör.

Bakgrunden kan vara att djuret har upplevt något som trist eller plågsamt och ibland kan beteendet hos en frustrerad ägare öka problemet.

– Hästen märker om någon är stressad eller arg. Vissa tar till medel som skarpa betsel eller sporrar, för att få hästen att lyda. Men våld fungerar aldrig i längden, istället måste man samarbeta med hästen, säger han.

Finns ingen quick fix

Ibland kan hästens missnöje bero på att den står i en trist hage eller tillsammans med en annan häst, som den inte trivs med. I de allra flesta fall kan Björn hitta problemet.

– Jag kan lära människor hur de ska tänka och bete sig, men jag har ingen quick fix. Vissa hästägare ser sina djur enbart som ett transportmedel men för att det ska bli bra måste de göra något så att de blir intressanta för djuret.

Björn rider för det mesta barbacka, utan sadel, på trotjänaren Keyring. Dels är det lättare att känna hästens rörelser, dessutom blir det varmare. I stället för träns och bett har han bara ett tunt rep.

Han önskar att alla hästägare skulle förstå att hästarna inte bara är något man ställer undan när man är klar. Att djuret är en personlighet, som kräver tid och engagemang för att må bra.

– Hästen måste få ha lite kontroll över sitt eget liv, inte bara ta kommandon och utsättas för tvång eller krav. Om man ger hästen lite frihet och inte hunsar den hela tiden så får den ett betydligt bättre psyke, säger han.

Då och då tar Björn en ridtur ner till centrala Sandviken där Keyring blivit ett välkänt och uppskattat inslag i samhället.

Kunder som vill får chansen att mata hästen med morötter som Björn har köpt med sig som reskost till sin kompis.

– Många kommer fram och hälsar, det är kul, säger Björn Ekfeldt.

Han har märkt att det finns ett behov av att få ett bra förhållande med sin häst. 

Drömmen vore att hjälpa hästar och deras ägare på heltid.

– I framtiden tänker jag satsa mer på att lära ut hur man tolkar beteenden och att kommunicera med sina djur.

Följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln