Åtalas för grov vårdslöshet efter vansinnesfärd

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Flera bilister körde ner i vägrenen för att inte kollidera med en bilist som försökte fly polisen.

Föraren körde i uppemot 160 kilometer i timmen på fel sida av vägen.

Nu åtalas föraren för grov vårdslöshet i trafiken och olovlig körning.

34-åringen skadade bilen som han körde under färden.
Foto: Polisen
34-åringen skadade bilen som han körde under färden.

Polisen tog upp jakten på en svart Saab efter att föraren, en 34-årig man som saknar körkort, vägrat stanna vid en kontroll den 29 december i fjol på riksväg 55 i Enköping.

Under flykten ska 34-åringen ha gasat på rejält. Han ska ha kommit upp i uppemot 160 kilometer i timmen, struntat i att använda blinkers och kört om andra bilister på ett sätt som gjorde att mötande trafik var tvungen att köra ner i vägrenen för att inte kollidera, enligt åtalet.

Kraschade av vägen

34-åringen åtalas, mot sitt nekande, vid Uppsala tingsrätt för grov vårdslöshet i trafiken, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Enligt åklagaren har han visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom under polisjakten. Den slutade först när 34-åringen ”försökte genomföra en omkörning på insidan i vägrenen vid en busshållplats, tappade kontrollen över bilen och sladdade över vägen där han i hög fart med en hårsmån missade mötande trafik innan hans fordon med våldsam kraft kraschade av vägen”, står att läsa i åtalet.

Mannen åtals även för ytterligare trafik- och narkotikabrott samt stöld, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål vid andra tillfällen i Uppsala och Östhammars kommun. Han erkänner en del av brotten, nekar till andra.

Publicerad:

LÄS VIDARE