Läkemedelsverket varnar för självtester

Anders Wallin/TT

Publicerad 2020-04-22

Det finns i dagsläget inga självtester för covid-19 som är tillräckligt säkra. Därför avråder Läkemedelsverket privatpersoner bestämt från att köpa och använda testerna. Arkivbild.

Läkemedelsverkets varning till privatpersoner: Köp inte självtester för coronaviruset.

– Prestandan är inte tillförlitlig, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

Tre webbplatser har redan förbjudits att sälja självtester för covid-19. Läkemedelsverket har ytterligare ett antal sidor som är under utredning och som enligt Ewa-Lena Hartman kan resultera i flera förbud.

Av den anledningen väljer nu Läkemedelsverket att varna privatpersoner för att köpa tester på internet.

Uppfyller inte kraven

– För närvarande känner vi inte till att det finns tester för covid-19 som uppfyller kravet i lagstiftningen som gäller för medicintekniska produkter, säger hon.

– Så vi vill uppmana privatpersoner att inte köpa självtester för hemmabruk. I dag är det bara via vården som man kan testa sig på ett säkert sätt.

TT: Vad finns det för faror med självtester?

– Riskerna är att man får ett falskt negativt svar, och det innebär att du tror att du är frisk och agerar som om du är frisk och riskerar därför att bli en smittspridare, säger Hartman.

TT: Hur arbetar ni för att ha koll på det som finns på internet?

– Vi får signaler från personer som har hittat ett test som de funderar på att köpa och vill då veta om det är säkert. Det är ett sätt som vi kan se webbsidorna på men vi gör även egna sökningar på internet för att hitta sidorna själva.

CE-märkta

Tester måste granskas av ett oberoende certifieringsföretag och vara CE-märkta för att uppfylla kraven. Men sådana godkända tester finns i nuläget inte till försäljning för allmänheten.

Även Folkhälsomyndigheten rekommenderar att inte använda självtesterna då myndigheten anser att tillförlitligheten hos testerna är avsevärt lägre än sjukvårdens tester.

PODD Så strider USA om coronaviruset

I nyhetspodcasten Aftonbladet Daily pratar vi med SvD:s Malin Ekman om det politiska läget i landet, och om hur det är att bo i New York.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen