Stora problem för Telia under natten: ”Förödande”

Publicerad 2024-04-22

Telias mobilnät hade stora problem under natten mot måndagen.

Störningen pågick i mer än en timme och omfattade hela landet.

– Det var ett tekniskt fel som nu är åtgärdat, sa Irene Krohn på Telias presstjänst vid 03.30.

Felet uppstod enligt Telia strax före klockan 02 och gjorde att vissa samtal gick igenom, men andra inte.

– Vi har ett tekniskt fel som påverkar samtal men inte data i mobilnätet. Det ligger inte helt nere. Kommer man inte fram ska man försöka igen, sa Irene Krohn när problemen var pågående.

Strax efter 03.30 uppgav Telia att all telefontrafik fungerar igen.

Orsaken till driftstörningen är inte känd.

Men telefonstoppet har under natten lett till stora problem för inte minst sjukvård och blåljusverksamheter.

”Är förödande”

Ett akut meddelande med alternativa kontaktvägar skickades enligt uppgift ut internt inom ambulanssjukvården i Stockholm.

Aftonbladet fick flera tips av tjänstgörande personer på sjukhus över hela landet.

– Det är förödande när telefonerna ligger nere. Om det kommer in någon akut sjuk måste vi kunna få tag i läkarna. De kan ju vara var som helst på sjukhuset. Vi fick byta till privata telefoner som inte gick via Telia, sa en sköterska på ett sjukhus i Stockholm.

En uppgiftslämnare vid ett stort sjukhus i en annan del av landet beskriver samma sak.

– Det kunde ha fått mycket allvarliga konsekvenser. Vi märkte det när vi inte fick tag i doktorerna. Vi fick ringa via Messenger fastän vi inte får ha mobilerna påslagna egentligen.

Flera uppgiftslämnare upplevde att all växel- och företagstelefoni var utslagen, men enligt Telia gällde problemet mobilnätet generellt.

– Det kan vara så att de har en företagstjänst som går genom mobilnätet, säger Irene Krohn.

Polisen: ”Kan bara beklaga”

Sara Lundh, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral i Göteborg, bekräftade att hon märkte av telefonproblemen.

– Det verkar komma och gå. Men vi har ju även vårt eget kommunikationssystem Rakel, sa hon.

Aftonbladet hade under natten stora problem att nå polisen i flera regioner. Samtalen gick vid upprepade tillfällen inte fram, inte heller till polisens nationella växel.

”Vi kan bara beklaga att personer kan ha drabbats genom att inte ha kommit fram till polisen och på så vis inte kunnat få den hjälp som åligger på polisen att tillhandahålla, men vi kommer att göra vad vi kan för att återuppta vår service gentemot allmänheten. Felet har varit utanför polisens kontroll”, skriver Jerker Olsson, vakthavande befäl i den södra polisregionen, i en nyhetsnotis.

Även på sajten Downdetector anmälde användare problem med Telia. Rapporterna började trilla in i strid ström redan strax efter midnatt, men avtog efter 03.

Följ ämnen i artikeln