Förklaringen till Norlén efter inställda besöket: Kraftiga reaktioner

Publicerad 2023-01-13

En docka av Turkiets president Erdogan som hängts upp och ned har gjort att Andreas Norléns besök i Ankara ställts in – och Turkiet inleder en utredning om brottsprovokation.

Andreas Norlén fick i dag en förklaring från sin turkiske motsvarighet till varför besöket stoppats.

– Reaktionerna i Turkiet har blivit så kraftiga att mitt besök skulle ha överskuggats av de negativa reaktionerna, säger talmannen.

Turkiet ställer in talman Andreas Norléns besök till det turkiska parlamentet i Ankara, uppger turkiska medier enligt Sveriges Radio.

Detta efter att en docka som föreställer Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängts upp utanför Stockholms stadshus på torsdagen.

”Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!”, skriver Rojavakommittéerna på Twitter.

Rojavakommittéerna kallar sig själva för ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”.

En Erdogan-docka hängde upp och ner utanför Stockholms stadshus igår. Något som rört upp känslor i Turkiet.

”Farligt för svensk säkerhet”

Besöket var planerat i Ankara på tisdagen – Andreas Norlén skulle träffa den turkiske talmannen Mustafa Şentop.

– Regeringen har förståelse för att Turkiet reagerar, även om vi beklagar att talmansresan är uppskjuten. Relationerna med Turkiet är mycket viktiga för Sverige, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till Aftonbladet.

– Aktionen spelar Ryssland i händerna och försvagar vårt land. Detta i den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Vi kan inte nog understryka allvaret i detta, fortsätter Billström.

Talmannen Andreas Norlén.

Fick en förklaring

Talman Andreas Norlén talade med sin turkiska motsvarighet under fredagen. Han fick då en förklaring till varför besöket ställts in.

– Jag talade med min turkiske kollega för en stund sedan, han sa då att det hade blivit så kraftiga reaktioner i Turkiet att mitt besök skulle ha överskuggats av de negativa reaktionerna och att det därför var bättre att genomföra besöket vid en senare tidpunkt, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Fanns det en säkerhetsaspekt i det hela?

– Nej, inte utifrån en säkerhetssynpunkt, men besöket skulle riskera att helt överskuggas av en diskussion kring det som hänt i Stockholm i går. Det har blivit starka reaktioner och jag har förståelse för det.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade i morse händelsen i TV4:s Nyhetsmorgon och säger att det kan påverka den svenska Natoansökan.

– Det är ägnat, skulle jag säga, som ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet, säger han till TV4.

President Erdogans talesperson Fahrettin Altun. Arkivbild.

Turkiet inleder utredning

Efter dock-aktionen har Turkiet även kallat upp Sveriges ambassadör.

Turkiska åklagare inleder nu en utredning om brottsprovokation, skriver den turkiska statsägda nyhetsbyrån Anadolu Agency.

Erdogans advokat anklagar den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK ligger bakom upphängningen av dockan.

”En brottsanmälan har upprättats hos Ankaras chefsåklagare, som kräver att en utredning av förövarna inleds med anledning av de kriminella handlingar som riktar sig mot vår president”, skriver Erdogans advokat Huseyin Aydin på Twitter.

Fördöms – av både M och S

Utrikesminister Tobias Billström (M) tog i går kraftigt avstånd från aktionen.

”Regeringen värnar en öppen debatt om de politiska vägvalen men tar starkt avstånd från hot och hat mot politiska företrädare. Att porträttera en folkvald president som avrättad utanför Stadshuset är avskyvärt”.

Morgan Johansson (S), numera vice ordförande i utrikesutskottet, ”kallar detta för en avskyvärd uppvisning i omdömeslöshet.”

”Vi socialdemokrater har fått se två av våra främsta företrädare – en statsminister och en utrikesminister – dödade. Alla som hetsar till politiskt våld ska fördömas i de starkaste ordalag”.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogans regim verkar inte glad över dock-protesten i Stockholm.