Rihanas man är fast i Gaza: ”Jag känner mig maktlös”

Publicerad 2023-10-22

Sedan 7 oktober har minst 4 651 människor dödats i Gaza, inklusive minst 1 661 barn. De israeliska trupperna har även fått grönt ljus för markinvasionen.

Rihanas man är fast på Gazaremsan.

– Jag kollar hela tiden på dödsregistret och väntar på att hans namn ska dyka upp där, säger hon.

Följ ämnen
Gaza

Efter tio år i Sverige tvingades Rihanas man, Ahmed, återvända till Gaza. Nu försöker han överleva kriget.

Oron och rädslan har tagit över hennes vardag.

– Så fort jag inte får tag i honom så tänker jag att han är död.

Tusentals dödsoffer

Kriget mellan Israel och Hamas har skördat tusentals liv. Det larmas om brist på mat och vatten i Gaza och att läget är en humanitär katastrof.

1 400 människor ska ha dödats i samband med Hamas överraskningsattacker den 7 oktober. Minst 150 personer ska ha kidnappats, enligt israeliska myndigheter.

Israel har svarat med flyganfall mot Gazaremsan. Enligt hälsodepartementet i Gaza har minst 4 651 människor dödats, inklusive minst 1 661 barn. Ytterligare 14245 personer ska ha skadats.

Rihanas man befinner sig i Gaza utan möjlighet att ta sig ut. 2014 kom han till Sverige och ansökte om asyl. Men han fick avslag och tidigare i år återvände han därför till Gaza. Kvar i Sverige finns hans fru Rihana, 41, och hans två bonusbarn.

– Jag sover knappt, jag kollar bara på nyheterna, gråter och väntar på att han ska ringa. Mina barn är jätteoroliga men jag försöker trösta dem, säger hon och tillägger:

– Min äldsta son är 12 år gammal, han brukar gråta och säga ”vad ska vi göra? Jag är rädd att vi kommer förlora pappa”.

Ahmed är fast i Gaza.

”Jag skrek bara”

Före kriget levde Ahmed tillsammans med sina föräldrar och sin syster i norra Gaza. Men deras hus förstördes i ett israelisk flyganfall och de tvingades fly. Nu bor de med sina släktingar på en annan del av Gazaremsan.

– Vi pratade i telefon när deras hus bombades. Samtalet bröts och jag skrek bara. Jag visste inte vad som hände, jag hörde bara en bomb. Han fick skador i foten, ansiktet och huvudet. Hans mamma skadades också.

Aftonbladet har varit kontakt med Ahmed.

– Min mamma har fortfarande skador på ryggen och axeln. Det är en jättefarlig situation. Nu har vi flyttat söderut, till ett område som heter Deir al-Balah. Men israeliska militärflygplan är fortfarande omkring, de är här 24 timmar om dygnet, säger han.

Att ha en anhörig i ett krigsdrabbat land är skräckinjagande, säger Rihana. Trots att hon själv befinner sig i säkerhet så har kriget påverkat henne mycket.

– Jag vaknar mitt i natten och bara skakar. Jag är stressad och orolig hela tiden. När vi pratar säger han ”förlåt mig, det här är kanske sista gången vi pratar, ta hand om dig och barnen”. Det är hemskt.

Efter tio år i Sverige tvingades Ahmed återvända till Gaza.

”Tänker på det värsta”

Rihana och Ahmed försöker prata med varandra varje dag. Men att ha daglig kontakt har blivit allt svårare, ibland får Rihana inte tag i honom.

– Då tänker jag på det värsta, att han har dött. Han har sagt till mig ”om du ser mitt efternamn i dödsregistret så måste du veta att du inte kommer höra från mig igen”, säger hon och fortsätter:

– Ibland när jag får tag i honom så hinner vi inte ens prata, han säger bara ”vi lever, ta hand om dig” sen blir det inte mer än så.

De israeliska trupperna har fått grönt ljus för markinvasionen. Troligen kommer den inom de närmsta dagarna, enligt brittisk underrättelseexpert.

– Jag kan inte fokusera på någonting, jag känner så mycket smärta på grund av all ångest och stress. Jag känner att jag kommer dö innan honom.

– Jag känner mig maktlös, jag kan inte göra någonting. Migrationsverket lyssnar inte på mig trots att hans liv är i fara. Han har utbildning, han har språket, han har fast jobb men ändå får han inte komma hit. Han är verkligen i fara.

Följ ämnen i artikeln