Israel trappar upp flyganfall mot Gaza inför markinvasion

USA skickar luftvärnssystem och trupp till Mellanöstern

Publicerad 2023-10-22

Den israeliska militären ökar sina luftanfall mot Gaza för att förbereda för en markinvasion.

Under natten har man genomfört flera attacker i Gaza och på Västbanken mot Hamas och Islamiska Jihad.

Samtidigt hotar terrorgruppen Hizbollah att gå in i kriget.

Beskedet kom sent på lördagskvällen. Israel ökar nu sina attacker mot Gaza ytterligare inför en möjlig markinvasion.

– Vi kommer att fördjupa våra attacker för att minimera faran för styrkorna i nästa skede av kriget. Vi kommer att öka attackerna från och med i dag, sa Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären under en pressbriefing i Tel Aviv.

Han upprepade också militärens uppmaning till civila att lämna norra Gaza och ta sig till den södra delen av remsan.

I flygblad ska man ha meddelat att civila som är kvar i norra Gaza kommer att betraktas som ”partners till terroristorganisationer”, något som militären senare menade var ett missförstånd som berott på en ”oprecis” översättning från arabiska.

– För att minimera civila skador har den israeliska militären skickat en vädjan till boende i de norra områdena av Gazaremsan att evakuera söder om Wadi Gaza, sa militären enligt Sky News.

En palestinsk flicka tas omhand på sjukhus i Deir al-Balah på lördagen. Enligt uppgifter ska hon ha skadats i samband med israeliska bombningar.

Under natten genomförde Israel även luftanfall mot Västbanken. Bland annat träffades en moské i Jenin som enligt militären användes som bas för Hamas och Islamiska Jihad. Enligt Israel planerade man att genomföra en terrorattack inom kort.

Det finns ingen information från den israeliska sidan om hur många som dödats i attacken, men enligt den palestinska Röda Halvmånen har en person dödats och tre skadats i attacken.

Israel förbereder sig nu markinvasion men har inte sagt när den kan inledas.

– Vi kommer att gå in i remsan för ett operativt och professionellt uppdrag: att förstöra Hamas operativa och militära infrastruktur, säger arméns stabschef Herzl Halevi till Haaretz.

Ett dussintal höghus har förstörts av Israel de senaste dagarna, då de enligt armén kan användas av prickskyttar eller för att hålla span.

Nu varnar terrorgruppen Hizbollah för att en sådan kommer att komma till ett högt pris. Den Libanonbaserade organisationen sa att man redan är i ”stridens hjärta”, skriver Sky News.

– Vi är stridens hjärta i dag. Vi uppnår mål i striden, sa en företrädare för gruppen när han talade under en begravning.

Man har tidigare sagt att man kommer att gå med i kriget om en markinvasion sker.

Men även det är Israel redo för, sa militärens talesperson Daniel Hagari, och tillade att man håller koll på alla hot i Mellanöstern.

– Om det blir några utvecklingar kommer vi att anpassa oss. Men vårt fokus är Gaza.

Flera städer i norra Israel, mot gränsen till Libanon har evakuerats och Israels försvarsminister Yoav Gallant har godkänt en evakueringsplan för ytterligare 14 områden.

En kvinna håller i sin kusin som dödades under raketattacker inne i Gaza på lördagen.

Tidigt på söndagen meddelade försvarshögkvarteret Pentagon att USA skickar luftvärnssystemen Thaad och Patriot samt trupp till Mellanöstern. Det för att vara redo att svara på eventuella upptrappningar i regionen, skriver CNN.

– Efter noggranna diskussioner med president Biden om de senaste upptrappningarna av Iran och dess proxystyrkor i Mellanöstern har jag tagit ett antal steg för att ytterligare stärka försvarsdepartementets ställning i regionen, säger försvarsministern Lloyd Austin i ett uttalande.

Gazabor söker efter överlevande i resterna av bombade hus under lördagen.

 

De israeliska luftanfallen mot Gaza intensifieras nu inför markinvasionen de har sagt att de ska utföra.

ANNONS