Belarus och Ryssland mobiliserar tillsammans

Publicerad 2022-10-10

Belarus och Ryssland har mobiliserat ett gemensamt militärt förband, enligt den belarusiska sajten Belta.

Samtidigt bekräftar president Putin måndagens attacker mot Ukraina – och skickar även en varning.

– Om attackerna mot Ryssland fortsätter kommer svaret bli kraftfullt, säger han i ett tv-sänt tal.

Följ ämnen
Ryssland

Ukrainas huvudstad Kiev och andra platser i landet utsattes under måndagsmorgonen för ett flertal attacker.

Flera personer dödades och flera skadades i attacken som utförts av Ryssland.

Något som president Vladimir Putin bekräftade vid ett möte med det ryska säkerhetsrådet vid lunchtid.

– Det var en koordinerad attack från oss. Långdistansrobotar har träffat Ukrainas energi-, militär- och kommunikationsanläggningar, förklarade han i ett tv-sänt tal.

PLUS: Putins närmaste man: Då förändrades han

Ukrainas huvudstad Kiev var en måltavlorna i den ryska robotattacken.

”Kommer svara tillbaka”

Enligt honom skedde attacken då det visat sig att ukrainska specialstyrkor låg bakom explosionen på bron mellan Krimhalvön och Ryssland i lördags.

– Det första resultat av utredningen av attacken visar att explosionen var en terroristattack, menade Putin och fortsatte:

– Om attackerna mot Ryssland fortsätter kommer svaret bli kraftfullt.

Beskedet kom samtidigt som den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko meddelade att Belarus och Ryssland nu bildar en gemensam regional militärstyrka.

Detta efter att Ukraina, enligt Lukasjenkos egen utsago, planerar attacker mot belarusiskt territorium.

Enligt Lukasjenko är det rysk-belarusiska förbandet redan aktivt, sedan två dagar tillbaka.

Trots att Belarus inte aktivt deltagit i kriget mellan Ryssland och Ukraina har landet spelat en central roll genom både militärövningar, tillhandahållande av flygbaser samt som bas för trupper och materiell.

Kan tolkas på flera sätt

Att Ryssland och Belarus nu ser ut att göra gemensam sak ska tolkas med försiktighet, enligt Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Det är svårt att säga exakt vad det här betyder i nuläget. Det har tidigare spekulerats om att Belarus skulle ansluta sig till kriget men samtidigt har det inte varit populärt bland de belarusiska invånarna och det har varit osäkert hur mycket deras militär faktiskt skulle kunna bidra med.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Dock menar Ilmari Käihkö att Ukraina hela tiden måste vara förberedda på att något kan ske vid den belarusiska gränsen. Vad den gemensamma mobiliseringen i dagsläget betyder kan därför tolkas på flera sätt, enligt Käihkö.

– Kanske har Belarus valt att flytta sina styrkor för att binda upp ukrainska styrkor som därmed inte kan försvara sig på andra platser i Ukraina. Samtidigt vet vi att ryska styrkor tidigare har opererat från Belarus tidigare genom att bland annat använda deras flygbaser och en del av de ryska förbanden har utgått från Belarus när de invaderade.

– Men detta kan också handla om att Ryssland vill visa att de inte är ensamma, att de fortfarande har allierade då de blivit väldigt isolerade av omvärlden. Men som sagt, vi vet inte än vad detta betyder utan det kan tolkas på flera sätt.