Stort intresse för mystiska personen i Ebba Busch-utredningen

”Säger inget, vänder sig om och går”

Uppdaterad 2021-07-12 | Publicerad 2021-07-11

En person knackade på Esbjörn Bolins dörr en sen kväll och försvann sedan spårlöst.

I polisutredningen mot Ebba Busch visar utredarna ett stort intresse för den okände figuren.

– En person lämnar över ett kuvert, säger ingenting, vänder sig om och går, säger Esbjörn Bolins ombud i polisförhör.

Mitt under regeringskrisen tog Ebba Busch kontakt med polisen och bad om ett nytt polisförhör. Förhöret var kort, bara fem minuter och hölls på telefon.

– Jag erkänner brott, sa KD-ledaren.

Ett dygn senare, den 2 juli, meddelade överåklagare Anders Jakobsson sitt beslut. KD-ledaren har gjort sig skyldig till grovt förtal och straffas med villkorlig dom och dagsböter på totalt 60 000 kronor.

Beskedet blev slutet på den fyra månader långa polisutredningen mot KD-ledaren. Den inleddes efter att Esbjörn Bolins juridiska ombud Johann Binninge polisanmält henne för förtal. Bakgrunden var ett längre inlägg på Ebba Buschs officiella Facebook och Instagram där hon skrev att ombudet är dömd för brott.

I polisutredningen mot Busch framgår att Buschs Facebook-konto vid tidpunkten hade 75 600 följare. Inlägget hade 3 000 kommentarer och hade delats 1 300 gånger. Ebba Buschs Instagram-konto hade vid tidpunkten 147 000 följare.

Okänd person lämnade kuvert

Förtalet klassas som grovt eftersom uppgifterna fått stor spridning, skriver polisen i utredningen.

I utredningen framkommer tidigare okända uppgifter om en person som redan i slutet av november agerade för att sprida uppgiften om Johann Binninge. Person ska en kväll ha knackat på Esbjörn Bolins dörr och överlämnat domen mot Binninge i ett kuvert.

Personen försvann sedan och har aldrig gett sig till känna.

Binninge säger i förhör att tonen från Ebba Buschs advokat förändrades efter händelsen.

– Det är en helt annan ton från motpartsombudet, säger han.

Esbjörn Bolin.

Har inte förmedlat den vidare

Binninge hävdar i förhör att han kort senare blev uppringd av Buschs advokat och att denna började ifrågasätta honom. ”Du är väl medveten om riskerna nu, när du driver det här ärendet” ska advokaten ha sagt enligt Binninge.

Polisen har aldrig kunnat reda ut vem den mystiska personen var. Binninges advokat säger att det är svårt att inte dra kopplingar till det som hände senare.

– Vi vet inte vem det var som levererade domen. Vi ser det som att någon ville vara helt säker på att Esbjörn också skulle nås av den här informationen, säger Binninges advokat Fredric Wickman.

Anser du att det behöver utredas mer?

– Nej, i sammanhanget är det bara en detalj. 

Ebba Busch får frågor om domen när hon förhörs av polis. Hon säger att hon också fått den skickad till sig, men går inte in på hur. Hon har inte förmedlat den vidare.

Ebba Busch.

Folk tittar snett

Ebba Busch publicerade Facebook-inlägget på eftermiddagen den 19 februari. I polisförhör säger hon att hon själv författade det. Hon lät även ett par andra läsa igenom texten innan den publicerades. ”Det är alltid bra med ett extra par ögon” säger hon till polisen.

KD-ledaren har i intervjuer sagt att syftet med inlägget var att ge en mer heltäckande bild av den tvist hon befann sig i. Hon förnekar att det skulle vara för att måla ut Binninge som klandervärd eller för att skada honom.

Binninge berättar i polisförhöret att KD-ledarens inlägg fick stora konsekvenser för honom. Han fick ta emot hat och hot, sjukskrev sig och avsade sig sitt uppdrag som ombud för Esbjörn Bolin.

– Han har tagit illa vid sig av den här smutskastningen. Folk har hört av sig till honom, folk på gatan har tittat snett på honom. Han känner sig utsatt för andras missaktning. Han upplever också att hans verksamhet som jurist har blivit lidande, säger hans advokat Fredric Wickman.

Huset allt handlar om.

Kräver skadestånd – tittar på Cissi Wallin-dom

Ebba Busch ska betala totalt 60 000 kronor i dagsböter, men kostnaden för KD-ledaren kan bli långt högre. Johann Binninge kommer nämligen kräva att hon betalar skadestånd för kränkning och inkomstförluster.

Han har ännu inte bestämt hur stort belopp han kommer kräva.

– Vi ska titta på de domar som finns och hur kränkningsersättningen har sett ut där. En intressant dom är så klart den mot Cissi Wallin, säger hans advokat Fredric Wickman.

Cissi Wallin dömdes i december 2019 att betala 90 000 kronor i skadestånd till Fredrik Virtanen.

Vad händer om hon inte betalar?

– Då kommer vi inleda en civilrättslig skadeståndsprocess mot henne. 

Ebba Busch avböjer via sin pressekreterare Andia Gemsjö kommentarer, men hänvisar till ett uttalande på Facebook.