Därför lyfter det inte för Mona Sahlin

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-28

Soffliggare och regeringens krishantering bakom låga siffror för de rödgröna menar statsvetare

Bakslag i två nya mätningar för Mona Sahlin.

Soffliggare – och Anders Borg.

De är just nu Mona Sahlins värsta fiender inför höstens val.

Efter andra mätningen på kort tid som visar fördel alliansen bad Aftonbladet två S-märkta statsvetare att analysera läget.

Om valet hölls i dag skulle Fredrik Reinfeldt sitta kvar som statsminister. I alla fall enligt Synovates nya mätning som visar ledning för alliansen med 48,3 procent över de rödgrönas 46,5 procent. Avståndet mellan blocken är inte statistiskt säkerställd.

Nyligen visade en mätning från Demoskop samma sak. Sittande regering ledde över oppositionen med 49,2 procent mot 47,4 procent. Skillnaden mellan blocken var statistiskt säkerställd.

Två enskilda mätningar bryter trenden som visat rödgrön ledning sedan förra valet.

Varför?

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, ser två huvudförklaringar till oppositionens tapp och regeringens lyft.

Finansoron. Utvecklingen i Grekland och skuldkrisen i flera europeiska länder har fått stort utrymme och skapat osäkerhet inför framtiden – också i Sverige. Väljarna har tidigare gett regeringen och finansminister Anders Borg väl godkänt för sättet man hanterat krisen på. Fortsatt oro gynnar regeringen.

Den egna politiken. Båda mätningarna är gjorda efter att de rödgröna presenterat sin gemensamma vårbudget. Det har demobiliserat de egna väljarna, menar Bjereld. I opinionsundersökningarna låter de bli att välja sida och sällar sig till den stora gruppen osäkra (16 procent i Demoskops mätning, 20 procent i Synovates mätning).

Väljer inte sida

– Först är man missnöjd med regeringens politik. Men när det sedan visar sig att skillnaderna kanske inte är så avgrundsstora som man trott så blir man besviken och låter bli att välja sida, säger Bjerled.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-debattör, håller med men pekar också på alliansens sätt att bemöta de rödgrönas politik.

– Alliansen har varit skickliga på att framställa sig själva som opposition. Det är Socialdemokraterna som har lagt fram förslagen medan alliansen gått i opposition.

Det har de kunnat göra, menar Ljunggren, eftersom deras egen vårproposition var ganska tunn på besked inför höstens val.

Lyckad taktik

Men taktiken har lyckats och dagens mätning från Synovate visar att de borgerliga väljarna nu tar ställning – medan de rödgröna sympatisörerna väljer sofflocket.

Så vad krävs då för att Mona Sahlin ska vända opinionstrenden och komma igen?

– De måste visa att de är ett oppositionsparti och stärka de egna. De måste få konfrontation kring några av frågorna där de är starka och alliansen är svaga, säger Stig-Björn Ljunggren, och nämner den stigande arbetslösheten.

– Sedan måste de rödgröna se till att det inte blir fler kompromisser som ser konstiga ut. Som den om amerikanska militärbaser eller om Förbifart Stockholm Det blir oklart vad sossarna tycker. De behöver en stark egen åsikt, säger Stig-Björn Ljunggren.

Ulf Bjereld säger att man inte får låta enskilda opinionsmätningar ändra några strategier.

– I nästan varje mätning leder fortfarande de rödgröna.

Samtidigt gäller det att behålla sina profilfrågor – och dessutom bli bra på frågor där alliansen i dag har ett överläge.

– Man måste dels värna de väljare som går på rättvisespåret, dels se till så man inte tappar väljare när det kommer till ekonomisk trovärdighet, säger Bjereld.

Följ ämnen i artikeln