Fördes bort av beväpnade män

Publicerad 2013-10-10

Libyens premiärminister Ali Zeidan kidnappades på ett hotell i gryningen i Tripoli.

En före detta rebellgrupp har bekräftat att de ”fört bort” ministern, rapporterar AFP.

Motivet sägs vara gripandet av al-Qaidaledaren Abu Anas el-Liby.

Strax före lunch släpptes Zeidan.

Gruppen som kallar sig Operations Cell of Revolutionaries, har skrivit på sin facebooksida att de fört bort premiärministern på den allmänna åklagarens order. Libyens allmänna åklagare förnekar att det utfärdats ett order om att gripa premiärministern, rapporterar al-Arabiya.

Zeidan hölls på en avdelning för brottsbekämpning, uppger en tjänsteman till den statliga nyhetsbyrån enligt Reuters.

Förs bort av civilklädda

Nyheten om kidnappningen kommer fem dagar efter att amerikanska styrkor i lördags grep al-Qaidaledaren Abu Anas el-Liby. Han är misstänks ligga bakom bombattentaten mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania år 1998.

– Hans arrestering kommer efter uttalandet av John Kerry om gripandet av Abu Anas el-Liby, efter att han sa att den libyska regeringen var medveten om denna operation, säger en talesperson för rebellgruppen till al-Arabiya.

På bilder som publicerats av al-Arabiya syntes premiärministern, som är klädd i en beige skjorta, föras bort av civilklädda män. Regeringen har i ett uttalande tidigare meddelat att de misstänker att två grupper av forna rebellgrupper, ligga bakom kidnappningen. Sedan revolutionen ingår dessa under försvars- och inrikesministeriet, rapporterar AFP.

Ingen skottlossning

Enligt CNN. ska kidnappningen ha skett på Corinthian Hotel i huvudstaden. Inga skott avlossades och förövarna ska ha behandlat premiärministern "respektfullt", uppger källor till CNN.

– Ett flertal beväpnade män kom in väldigt tidigt på torsdagen. Men vi visste inte vad som pågick, säger en hotellanställd som vill vara anonym till AFP. 

Enligt ögonvittnen ska de beväpnade männen fört bort premiärministern i en konvoj av bilar.

Initialt förnekade den libyska regeringen uppgifter om kidnappningen, för att sedan bekräfta dem. Att man först valde att förneka ska ha berott på att kidnapparna "tvingat dem" att göra det, skriver CNN.

Släpptes vid lunch

Strax före lunchtid på torsdagen meddelade Libyens regering att Zeidan släppts på fri fot.

– Han är frigiven, men vi har inga detaljer om omständigheterna kring frisläppandet, säger Mohammed Abdelaziz till AFP.

Ali Zeidan, en människorättsadvokat, tillträdde som premiärminister i november 2012. Han hade då tillbringat 30 år i exil och pekas ut som en av de som övertalade Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy att bistå rebellerna i inbördeskriget mot Khaddafi. Ali Zeidan blev den första att inneha premiärministerposten efter Khaddafis fall.

Efter diktatorn Muammar Gaddafis fall 2011 har en maktkamp pågått mellan olika rivaliserande grupper som nekat lägga ned vapnen. En del av dessa har fått formell status som säkerhetsstyrkor. Bland dem finns gruppen Operations Cell of Revolutionaries, som tar på sig kidnappningen av Zeidan.

– Om grupperna på insidan börjar slåss med varandra är det ännu mer oroande, säger Mellanösternexperten Cecilie Hellestveit till NTB, enligt TT.

Mer info kommer.