De sluter upp för flickorna

Publicerad 2014-05-10

De 223 flickor som kidnappats av Boko Haram i Nigeria kan ha splittrats i mindre grupper och riskerar att säljas.

Nu sluter omvärlden upp för att hjälpa till att hitta flickorna.

– Med guds hjälp kommer vi störta de här terroristerna, säger president Goodluck Jonathan.

USA har utlovat sitt stöd och flera andra länder, bland annat Frankrike, Storbritannien och Kina, har erbjudit sin hjälp i sökandet efter de flickor som kidnappades den 14 april då Boko Haram attackerade och brände ner deras skola.

Islamistsektens ledare Abubekar Shekar har erkänt att han står bakom attacken och förklarat att han tänker sälja flickorna. Syftet ska, enligt sektledaren, vara att statuera exempel mot västerländsk skolgång och för att stärka sharialagarna. Boko Haram betyder översatt "Västerländsk utbildning är synd".

”Början på slutet för terrorn”

Nigerias president Goodluck Jonathan har fördömt kidnappningen och hävdat att den kommer att bli terrorgruppens undergång. Under ett tal vid World Economic Forum-mötet i huvudstaden kallade han dådet för ”början på slutet för terrorn i Nigeria”.

Men hoppet om att återföra flickorna har komplicerats. Enligt Pentagons pressekreterare misstänker den amerikanska underrättelsetjänsten att flickorna splittrats i små grupper för att lättare kunna föras ut ur landet.

– Sökandet måste fortsätta i Niger, Kamerun och Chad, sa Storbritanniens förre premiärminister Gordon Brown, nu FN:s sändebud för global utbildning, till CNN.

Masskidnappningen följdes i helgen av ytterligare en kidnappning i byn Warabe där åtta flickor i åldrarna 12 till 15 år fördes bort.

Kändisar stödjer kampanjen

Nu visar även världens makthavare och kändisar sin vrede över händelsen.

Michelle Obama, Malala Yousafzai, Angelina Jolie och Hillary Clinton är några av dem som stödjer kampanjen #Bring back our girls som förespråkar en militär insats för att återhämta flickorna.

Kampanjen startade för två veckor sedan efter att en nigeriansk advokat twittrade ut frasen som nu fått internationellt eko.

USA har stämplat Boko Haram som en terrororganisation och utfäst en belöning på cirka 46 miljoner kronor för ledaren Shekau.