Visa EU att du inte vill att de ska bestämma

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Johan Hakelius om varför du inte ska rösta i EU-valet

Det är sant att EU-parlamentet – eller Europaparlamentet, som det vill kalla sig – inte bara är ett cocktailparty.

Parlamentet har makt. Det vill ha mer.

Det är precis därför du inte ska rösta den 7 juni.

Johan Hakelius, kolumnist i Aftonbladet.

Parlamentet kommer att ha 736 ledamöter. Svenskarna utser 18 av dem. Det är 2,4 procent. Övriga 718 ledamöter, eller 97,6 procent, har svenska väljare ingen som helst makt över.

Skulle det fungera på samma sätt i den svenska riksdagen utsåg svenskarna 9 ledamöter. Övriga 340 riksdagsledamöter utsåg någon annan.

Men Sverige är en valkrets i EU-valet, säger ni kanske. Precis som Kalmar län i riksdagsvalet. Kalmarborna utser 8 ledamöter till den svenska riksdagen.

Vilka hallänningarna eller gävleborgarna väljer kan inte Kalmarborna påverka. Det är samma sak för svenskarna i EU-valet.

Parlamentet behövs inte

Det ligger förstås något i det. Men vad?

Sverige är ett självständigt land. En suverän stat. Kalmar är inte en suverän stat. Inte Gävleborg heller. Inte ens Jämtland, även om jämtlänningarna låtsas det.

Just därför kan de vara valkretsar, som bara har en del av makten över riksdagen. Vi har kommit överens om att det är landet Sverige som är självbestämmande.

Men vad har vi kommit överens om när hela Sverige bara är en valkrets? Rimligen att det är EU, inte Sverige, som är suverän stat. För om vi styrs av ett parlament, som till 97,6 procent utses av andra än svenskar, är Sverige, rent logiskt, lika osjälvständigt som Kalmar.

Minns ni när vi kom överens om det? Inte jag heller.

Man kan tycka att Sverige bara ska vara en delstat i EU. Men man kan inte låtsas att Sverige både kan fortsätta vara en självständig stat och lämna över mer och mer makt till ett parlament där vi väljer 2,4 procent av ledamöterna.

Själv är jag för ett EU som är ett samarbete mellan självständiga stater. Då behövs inget EU-parlament.

Vi tappar kontrollen

Ett EU-parlament med makt innebär att vi förlorar kontroll över politiken. Sverige får demokrati till 2,4 procent. Snacka om ”demokratiskt underskott”.

Men ska man inte rösta ändå? Parlamentet finns ju.

Javisst. Och ett högt valdeltagande kommer att användas som ett argument för att parlamentet ska få ännu mer makt. Ett lågt valdeltagande gör däremot parlamentet svagare.

Men det är klart att du ska rösta. Om du vill att Sverige ska bli

lika osjälvständigt som Kalmar, alltså.

Följ ämnen i artikeln