”Skriv inga standardansökningar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-25

Hur får jag ett arbete? Jobbcoachen Liselott Klinth från Trygghetsrådet chattade med läsarna

Anna säger: Vad är viktigast att tänka på om man just har blivit uppsagd?
Liselott Klinth säger: Fundera över vilken typ av jobb som skulle passa dig, vilka företag som skulle vara intressanta och börja ta kontakter. Skriv ansökningshandlingar som matchar behovet och var öppen och berätta för din omgivning om vad du vill och kan - inte bara att du söker jobb.
Christer säger: Jag är alltid så nervös att jag skakar och svettas när jag väl får komma på en arbetsintervju. Har du något bra tips – hur samlar jag mig?
Liselott Klinth säger: Försök flytta fokus till att det är arbetsgivaren som har ett behov och att du är den som kan hjälpa dem. Det finns också bra cd-skivor med tips på avslappning och andningsövningar på apoteket.
Lisa säger: Hej! Jag håller på att skriva på ett cv och funderar över om jag ska ha med en bild på mig själv. Vad tycker du? Om jag ska ta med en bild: tycker du att det ska vara ett strikt porträtt eller ett lite personligare och roligare?
Liselott Klinth säger: En bild är jättebra. En trevlig porträttbild med ett leende ansikte som tittar rakt in i kameran ger en personlig känsla. det är väldigt uppskattat och vanligt i ansökningar.
Karin säger: Hur svår är arbetsmarknaden i dag för en som blir av med jobbet? Vilka erfarenheter har du? Vilken bransch är värst drabbad på tjänstemannasidan?
Liselott Klinth säger: Det är fortfarande många som får jobb, men man får tag i jobben på lite andra sätt, genom informella vägar. Vilka branscher som är drabbade är väldigt blandat, men tjänstemän i industrin har det tufft, speciellt de som har kopplingar till bilindustrin. Många administratörer har det också lite tufft.
Lisa säger: Vad är viktigast att tänka på då man utformar sitt personliga brev?
Liselott Klinth säger: Att inte skriva standardansökningar utan rikta ansökan mot det jobb som man söker. Tala om vad det är som gör att man är intresserad och vad som gör att man passar bra för jobbet. Var konkret med exempel.
Sarahh säger: Hej! Hur ska man söka jobb om man är under 18 år, vad är ditt tips?
Liselott Klinth säger: Använd kontakter i första hand. Ta chansen till sommarjobb och praktik. Gå runt och presentera dig och visa att du är trevlig och att du vill ha jobb.
ulrika säger: Läser just nu till undersköterska i en kompetensstege. Undrar hur det ser ut med jobb? Hur ska jag gå till väga för att visa mitt duktiga jag?
Liselott Klinth säger: Det är alltid bra att ha en specialinriktning. Fundera på om det är något du är särskilt intresserad av att rikta dig mot. Det är en bransch där många kommer att gå i pension inom några år vilket borde öppna upp. Tänk brett: Var behövs undersköterskor - rikta dig inte bara mot anställningar inom landstinget utan även kommun, privat, bemanningsföretag. Fråga två: Var konkret och berätta vad det är som gör att just du har valt det här jobbet. Och lyft fram att du just har gått utbildningen. Nämn gärna positiva referenser från praktik. Betona dina personliga egenskaper i rollen som undersköterska.
eva säger: Hej! hur gör jag för att hitta ett kvalificerat jobb utomlands?
Liselott Klinth säger: Vänd dig till AF utland - gå gärna in och titta på www.arbetsformedlingen.se. Du kan också gå in på intressanta internationella företags hemsidor.
liisa säger: Vad ska man tänka på om man fått ett jobb??
Liselott Klinth säger: Om du menar vad du ska tänka på när det gäller anställningsvillkor - vänd dig till en fackig representant som kan hjälpa till och titta på ditt anställningsintyg innan du skriver under.
Kajs säger: Jo, jag söker jobb nu efter att ha avslutat en utbildning som inte kändes rätt. Har varit sökande i ca 3-4 veckor och varit på två intervjuer. Inget jobb än. Vet inte riktigt hur jag ska gå vidare härifrån. Känner mig lite liten...
Liselott Klinth säger: Försök att hitta ett bollplank för att vidga tankarna. Fundera på varför det inte känns rätt och vad du skulle kunna komplettera med för att landa i rätt typ av jobb. Det kan också finnas olika typer av jobbmöjligheter från samma utbildning. Två intervjuer på tre - fyra veckor låter ändå som ett väldigt bra utfall. Bra gjort!
micke säger: Här I Trollhättan så rasar det in varsel nästan dagligen, hur ser trenden ut? Har det stannat eller kommer det att fortsätta rasa?
Liselott Klinth säger: Det där är svårt att veta. Bevaka vad som händer i media och försök lyssna efter positiva signaler. Det finns alltid jobb även i lågkonjunktur.

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln