Daniel mördades av mammans ex-pojkvän

Uppdaterad 2012-12-08 | Publicerad 2012-12-07

”Blir fruktansvärt obehaglig när han dricker”

SÄFFLE/STOCKHOLM. Den 32-årige hantverkaren misstänks ha knivhuggit sin ex-flickväns 18-årige son, Daniel, till döds.

Vänner till Daniel berättar att han tidigare försökt skydda sin mamma från mannen.

– Han blir fruktansvärt obehaglig när han dricker. Jag har bara väntat på att något sådant här ska hända, säger en polis från trakten.

Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm och reporter Oscar Nelson i Säffle.

I torsdags åkte den 32-årige hantverkaren, hans exflickvän och hennes son, 18-årige Daniel, tillsammans ut till ett avlägset hus ett par mil utanför Säffle.

Vid halv tio-tiden på kvällen larmades polisen till platsen av 32-åringen själv. Han berättade att det hade varit ett knivslagsmål och att en person var livlös.

Poliserna som kom fram möttes av ett tomt hus med tydliga spår av fest och slagsmål.

”Obehaglig och labil”

Enligt TT fick polisen sedan ett nytt samtal där 32-åringen berättade att han befann sig i en bil utanför McDonalds. 22.44 påträffades fordonet. I bilen fanns även den döde Daniel och hans mamma, som är i 45-årsåldern.

Mannen och kvinnan greps och fördes till sjukhus.

– Hon hade sårskador efter vad jag förstod i morse. Hon fördes till sjukhus för undersökning. Men hon var inte allvarligt skadad, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl på Värmlandspolisens länskommunikationscentral.

Kvinnan frigavs snabbt medan 32-åringen anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord. En kniv har beslagtagits, och i huset fanns också tydliga spår efter en fest.

– Det finns ingen person som jag är så orolig för att omhänderta när han är berusad som den här mannen. Han är obehaglig och labil när han dricker. Han hamnar i sin egen värld och man får inte vidröra honom, då blir han våldsam, säger en polis från trakten som stött på mannen vid ett par tillfällen.

”Han är inte klok”

En granne till mannen har också hört om 32-åringens våldsamma natur, men har själv aldrig märkt av något.

– Man blir förvånad. När man bor ute på landet på det här viset så är det inte något man förväntar sig ska hända.

Flera vänner till Daniel säger att han tidigare gått emellan sin mamma och expojkvännen, som fick besöksförbud 2008. En nära vän tror också att det var det som hände när Daniel dog:

– Jag tror att Daniel gick mellan hans mamma och pojkvännen när de bråkade. Det har hänt förut.

En kvinna som känner Daniel väl beskriver mammans expojkvän som aggressiv.

– Han är inte klok. Och han har varit på hans mamma flera gånger. Daniel och några kusiner har varit dit när hon har blivit misshandlad tidigare, säger hon.

Vill inte uttala sig om motivet

32-åringen är tidigare endast dömd för trafikrelaterade brott.

Men den polis Aftonbladet har pratat med är inte förvånad över det inträffade.

– Jag har gått och väntat på att något sådant här ska hända, säger han.

Polisens utredningsledare Anders Forsman bekräftar att man känner till besöksförbudet, men vill inte uttala sig om motivet till knivhuggningen.

Inte heller Värmlandspolisens pressinformatör Leif Hultman vill svara på om Daniel knivhuggits när han försökt skydda sin mamma.

– Det är sådant som utredningen får visa säger han.

Det är fortfarande oklart hur 32-åringen ställer sig till misstankarna. Hans advokat Anders Olsson säger att han sent i går kväll ännu inte hade träffat sin klient.