Ryska meteorologen: Perfekt väder för flyganfall

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-10-06

Vädret i Syrien är väl lämpat för de ryska bombningarna.

Det meddelas i väderleksrapporten i statskontrollerade kanalen Rossija 24.

– Förhållandena är perfekta för stridsflygningar, säger meteorologen Katerina Grigorova.

Nato uppmanade under måndagen Ryssland att sluta attacker civila och den syriska oppositionen. De första räderna kritiseras av många för att inte ha varit riktade mot terrorgruppen IS och den USA-ledda militäralliansen uppmanat Putin att ”ınte trappa upp situationen” i Syrien.

”Perfekta förhållanden”

I Ryssland rapporteras också om bombräderna i Syrien – till och med i väderleksrapporten.

Meteorologen Katerina Grigorova, 34, bjöd på lördagsmorgonen Rossija 24-tittarna på bilder från bombningarna och en bombprognos för den syriska väderleken.

– Den ryska flygoperationen pågår i Syrien. Enligt experterna är den perfekt tajmad, särskilt sett till väderförhållandena, säger hon i sändningen enligt Daily Mail.

– Generellt är oktober en bra månad för flygningar.

Meteorologen säger att det är perfekta förhållanden för flygräder men varnar också för att november kan bli lite besvärligare.

– Vädret själv uppmanar oss att skynda på, säger Katerina Grigorova enligt Daily Mail.

Senare i höst riskerar moln nämligen att orsaka problem med sikten vilket kan försvåra stridsflygningar, enligt väderleksprognosen.

Då kan det också uppstå sandstormar.

– Damm i luften kan störa laserstrålarna som används av vissa målstyrningssystem, säger Katerina Grigorova enligt Daily Mail.

– Den amerikanska armen mötte det problemet under Gulf-kriget. Flera skvadroner F-16 tvingades återvända utan att ha använt sina raketer och bomber.

Kränkning berodde på vädret

I lördags kränkte ryska stridsflyg turkiskt luftrum under operationen i Syrien. Och i söndags blev två turkiska plan, av typen F-16, förföljda av ett oidentifierat plan av typen Mig-29 i fem minuter och 40 sekunder, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kränkningen har Ryssland sagt berodde på vädret.

– Den aktuella incidenten berodde på dåligt väder i regionen. Ni bör inte leta konspirationsteorier, säger Igor Konasjenkov, rysk militärtalesman, under måndagen enligt CNN.

Följ ämnen i artikeln