Här bodde de innan de slog till

Publicerad 2015-11-17

BOBIGNY. Terroristerna planerade attacken i Paris med hjälp av datorer, kanyler och hämtpizza.

Aftonbladet har besökt de två husen där Salah Abdeslam och hans döda bror Brahim förberedde de blodigaste attentaten i Frankrikes historia.

– Det är klart att man blir rädd, säger en av grannarna som bor 20 meter ifrån det tvåvåningshus som antas ha varit terroristernas sambandscentral.

Det är franska tidningen Le Point som filmat de två rum som Salah Abdeslam, Europas mest eftersökta man efter dåden i fredags, hyrde dagarna före dådet. Det är ett lägenhetshotell utan några excesser i den industritunga förorten Alfortville, sydöst om Paris.

Salah Abdeslam bokade enligt franska medier två rum på hotellet i sitt eget namn via onlinetjänsten booking.com dagar före dåden. Här har de sista förberedelserna inför terrordåden i fredags, som krävde minst 129 människors liv, ägt rum.

Pizzakartonger och kanyler

På filmen syns tomma pizzakartonger och kanyler med tillhörande tuber, något som indikerar att attentatsmännen kan ha varit påverkade av droger när de utförde dåden i östra Paris. Andra teorier gör gällande att kanylerna kan ha använts i de explosiva bälten som attentatsmännen bar och utlöste som självmordsbomber både i Paris och vid Stade de France norr om staden.

Förutom ett rejält mediepådrag är hotellentrén avstängd för allmänheten, men från flera fönster tittar hotellgäster ut, som en stund senare ska tvingas lämna byggnaden när polisen undersöker en bil i närheten av hotellet.

En bit norrut i Paris förorter ligger Rue du Capitaine Dreyfus, en gata kantad av små pittoreska tegelhus i utkanten av ett höghusområde i förorten Bobigny.

Gav sken av att vara affärsmän

Här hyrde Brahim Abdeslam, som utlöste sitt självmordsbälte på rue Voltaire i fredags, ett tvåvåningshus från den 10 november och fram till idag, tisdagen den 17. Inne i huset har polisen hittat datorer och smartphones som terroristerna tycks ha lämnat efter sig.

Kvinnan som hyrde ut huset bor lite längre ner på gatan och berättar för radiokanalen Europe 1 att männen som kom uppträdde artigt och var välklädda, och gav sken av att vara affärsmän från Belgien.

– Hon är väldigt chockad över det som hände, säger en granne, som inte vill uppge sitt namn, till Aftonbladet.

Han bor snett över gatan från Paris-terroristernas förmodade sambandscentral under dagarna som föregick attentaten och säger att kvarteret blivit ovanligt tyst sedan dess.

– Det är klart att man är rädd. Jag har säkert sett dem passera här om dagarna, men jag har inte uppmärksammat något särskilt, säger grannen till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln