Anställd på Skatteverket döms för miljonbedrägerier

Uppdaterad 2015-06-05 | Publicerad 2015-06-03

Den 26-årige handläggaren på Skatteverket fastnade på övervakningsbild när han försökte ta ut skattepengar han lurat till sig.

Han misstänks ha kommit över 4,5 miljoner kronor - nu döms han till fyra och ett halvt års fängelse.

"Förslaget och välplanerat", anser tingsrätten.

Bedrägerierna ska ha inletts i april förra året.

Mannen som arbetade på Skatteverket i Växjö ska, enligt åtalet, ha manipulerat personernas inkomstuppgifter med hjälp av en kollegas inloggningsuppgifter. Han ska sedan ha angett att de betalt in för mycket i skatt under flera års tid.

Fram till januari i år misstänks han ha utnyttjat fyra olika personers skattekonton.

Kvartetten ska därför ha fått tillbaka miljontals kronor i skatteåterbäring - pengar som automatiskt satts in på konton som den misstänkte mannen haft tillgång till.

"Otroligt förtroendesvek"

– Det här handlar om ett otroligt förtroendesvek i myndighetsutövning. Det har skett systematiskt med mycket pengar och dessutom försatte han en kollega i en fruktansvärd situation genom att utnyttja hans inloggningsuppgifter, sa åklagaren och förundersökningsledaren Thomas Forsberg när åtalet väcktes för några veckor sedan.

I dag kom domen.

Mannen har hela tiden nekat till brott, men domstolen gick helt och hållet på åklagarens linje.

Fyra miljoner återfunna

Han döms för elva fall av grovt bedrägeri och ett försök till samma brott till fyra och ett halvt års i fängelse.

– Det är svårt att skydda sig helt mot de som vill begå brott. Därför arbetar vi ständigt med att förfina våra system för intern kontroll ur en mängd aspekter, säger Lotta Oscarsson, säkerhetschef på Skatteverket i en kommentar.

Skatteverket och åklagarmyndigheten har hittills lyckats säkra fyra miljoner kronor av de totalt 4,5 miljonerna han misstänks ha kommit över.

– Bedrägerier av den här typen och omfattningen är mycket ovanliga hos oss, säger Lotta Oscarsson.

Följ ämnen i artikeln